Stát se chce zbavit Vojenského opravárenského podniku ve Šternberku

3. říjen 2011

Vojenský opravárenský podnik ve Šternberku zřejmě bude mít nového vlastníka. Ministerstvo obrany už totiž o továrnu nestojí a chystá její prodej. Přibližně 370 tamních zaměstnanců pro armádu opravuje a modernizuje pásová a kolová obrněná vozidla.

Vedení resortu se podle svého mluvčího Vladimíra Lukovského bude při privatizaci snažit, aby všichni pracovníci nebo alespoň převážná většina z nich nepřišla o práci. Nového majitele zbrojovky chce úřad najít do konce příštího roku."Nejprve budeme hledat poradenskou firmu, která nám s prodejem areálu pomůže. Cílem je, aby tam i nadále byla výroba a dopad na nezaměstnanost v regionu byl minimální. Hodláme fabriku prodat takovému subjektu, který by zde nějakou formu strojírenské produkce nadále udržel," řekl Lukovský.

Odboráři ve Vojenském opravárenském podniku ve Šternberku se ale obávají, že proces pronájmu či privatizace se bude zbytečně prodlužovat, což prý způsobí odchod řady lidí. Požadují proto, aby byl zájemce o továrnu nalezen co nejdříve. Na to bude tlačit i šternberská radnice, uvedl místostarosta Jiří Zemánek. "Ty stovky zaměstnanců pracují ve vysoce specializovaných profesích. Jsou to živitelé rodin a já mám vážnou obavu, že v případě, kdy by měli být naráz propuštěni, tak to bude mít obrovský dopad na město. Pevně věříme, že se podaří velice rychle najít někoho, kdo by pokračoval ve zbrojní výrobě nebo jí blízké produkci," dodal Zemánek.

O tom, že si Česko ponechá jen provozy v Novém Jičíně a šternberské továrny se zbaví, rozhodla dozorčí rada těchto sloučených státních společností, objasnil mluvčí ministerstva obrany Lukovský."Rozhodnutí je reakcí na pokračující pokles výdajů pro náš resort. To vede k výrazné redukci požadavků armády na opravy a modernizaci techniky. Soustředění produkce a majetku podniku do jednoho místa přispěje ke zvýšení efektivity provozu této státní firmy. Areál ve Šternberku totiž nemá narozdíl od druhé části společnosti v Novém Jičíně, kde se pro české vojsko montují obrněné transportéry Pandur, dostatečné využití výrobních kapacit," prohlásil Lukovský.

Alena Vykydalová

autor: sra
Spustit audio