Stát se připravuje na dostavbu Dukovan. Zjišťuje, kolik bude v širším okolí jaderné elektrárny potřeba nových doktorů, škol i volnočasových zařízení

26. březen 2024 10:13

Z možných problémů s nedostatkem kapacit na bydlení nebo lékařů chce vláda udělat v širším okolí dukovanské jaderné elektrárny výhodu. Mluvili o tom ministři a představitelé Vysočiny i Jihomoravského kraje na pondělním setkání v Třebíči.

Z příprav na dostavbu už jsou nejviditelnější silnice, které mají sloužit k přepravě komponentů pro nový blok nebo bloky. Stát už zadal i očekávanou studii socioekonomických dopadů.

Studie má zjistit, čeho se mnozí obyvatelé na jedné straně Třebíčska a na druhé přilehlých oblastí Jižní Moravy obávají a to, jestli bude dost doktorů, škol a školek i bytů, když má kvůli rozšíření dukovanské jaderné elektrárny do okolí přijít možná až pět tisíc lidí.

Podle vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše z Pirátské strany podobně velký projekt i co do velikosti zásahu do místa v posledních desetiletích Česko nepamatuje a studie a její užití by měly zohlednit i různé fáze, protože jiné potřeby budou ve chvíli, kdy se podle současných předpokladů v roce 2029 začne nový blok stavět, jiné při jeho očekávaném spuštění v roce 2036 a jiné, pokud budou nové bloky dva. Studie dopadů má být hotová na podzim.

autor: Daniel Zach
Spustit audio