Stav už byl neudržitelný, říká náměstek primátora Prostějova o silnici ve Wolkerově ulici

14. červen 2022

Frézováním vozovky začali tento týden dělníci pracovat na rekonstrukci Wolkerovy ulice v Prostějově, která je součástí frekventovaného vnitřního okruhu města. Kvůli opravám bude úsek uzavřený až do podzimu. Řidiči proto musí počítat s komplikacemi.

„Všechno je tady zavřené, jsou tu fronty, kolony. Nejlepší je chodit pěšky, autem vůbec,“ říká pan Petr, který tzv. po svých spěchá s nákupní taškou po chodníku podél Wolkerovy ulice, kde právě dělníci frézují povrch silnice.

Před prodejnou s autodíly řeší se zástupci stavební firmy situaci pan Zdeněk Cetkovský, majitel obchodu. „Na půl roku budeme bez příjmů. Tak nevím, jak to všechno dopadne. Kdyby nám dali nějaké kompenzace nebo něco takového… Nikoho to nezajímá. Teď nevjedeme ani k nám domů, ani do dílny, ani do firmy,“ hroutí hlavou Cetkovský.

„Na půl roku budeme bez příjmů. Tak nevím, jak to všechno dopadne. Nikoho to nezajímá.“
Zdeněk Cetkovský, majitel prodejny s autodíly na Wolkerově ulici

Paní Kateřina se svým kolem přeskakuje vyfrézované pásy vozovky. Oprava jí sice cestu komplikuje, silnice už ale podle ní nebyla v dobrém stavu. „Bylo to potřeba opravdu, ale ta doprava je tady hrozná. Nedovedu si představit, že by měla jezdit autem,“ říká.

Podle Jiřího Rozehnala, náměstka prostějovského primátora z hnutí ANO, se město pokusilo zmírnit dopady na dopravní situaci naplánováním prací na letní prázdniny. Přesto se řidiči komplikacím nevyhnou.

Hasiči budou moct ulici dál využívat

„Bohužel toto vnitřní okruh města a stav té silnice tak už neudržitelný, že bylo nutno k němu přistoupit v rámci všech konstrukčních prací, to znamená včetně sítí. Předpokládám, že toto je poslední vážná chce do budoucna, protože zbytek okruhu máme zrekonstruovaný. I páteřní výjezdové komunikace z města,“ uvádí Rozehnal.

Vyřešit muselo vedení města také to, že na Wolkerově ulici sídlí základna složek IZS. Hasiči a záchranáři tak částečně můžou ulici dál využívat, případně budou parkovat svá auta na předem určených stanovištích. Řidiči osobních aut pak můžou pro objížďku využít dvou ulic. „Naštěstí máme souběžnou komunikaci, která dokáže přes ulice Na Spojce a Sádky obsluhovat osobní dopravu. Nákladní bude bohužel muset přes ulici Újezd a následně potom na druhou část toho vnitřního okruhu,“ dodal Rozehnal.

Uzavírka je naplánovaná až do poloviny října.

autor: tas
Spustit audio