Stavba cyklostezky Bečva finišuje v Ústí u Hranic stavbou tříkilometrového úseku od Černotína

3. září 2020

Černotín a Ústí na Přerovsku by už v příštím roce měla propojit cyklostezka. Tříkilometrový úsek povede podél řeky mimo frekventované silnice, po kterých cyklisté museli jezdit dosud, a napojí se na cyklostezku Bečva. Součástí celé akce je i stavba lávky za zhruba 60 milionů korun.

Základní kámen cyklostezky, která propojí Černotín a Ústí

Stavba cyklostezky v Ústí začala slavnostním poklepáním na základní kámen a následně i jeho posvěcením. Stavba mostu přes Bečvu je tou nejnáročnější investicí celé akce. Bude 135 metrů dlouhý. „Tato konstrukce je výjimečná v tom, že dokáže přemostit takto velké rozpětí a přitom je subtilní a nebude působit rušivým dojmem v krajině,“ říká projektantka Lenka Zapletalová.

Cyklostezka propojí Černotín a Ústí. Lidé tak už nebudou muset jezdit po frekventované cestě první třídy, která spojuje Hranice s Valašským Meziříčím. Bude to mnohem bezpečnější. „Poslední dobou mám pocit, že doprava je obzvláště zvýšená. Je tady rozjeta spousta staveb, nejedná se jen o osobní dopravu,“ říká paní Hana, která v Ústí pracuje.

Stavba lávky a tříkilometrového úseku cyklostezky přijde na více než 102 miliony korun. Drtivou většinu 80 milionů zaplatí státní fond dopravní infrastruktury. Zbývající peníze dodá Olomoucký kraj, město Hranice a obce Ústí a Černotín. Samy by financování celé akce nezvládly.

„Rozpočty, které jsou dány v těchto obcích, se pohybují okolo osmi milionů, přičemž jsou sestaveny jako vyrovnané, takže jenom minimální část z těchto prostředků se dá použít na tyto akce,“ říká předseda mikroregionu Hranicko Jaroslav Šindler.

Cyklostezka Bečva je v současnosti dlouhá 163 kilometry. Propojuje Valašsko s Hanou a patří k našim nejvýznamnějším cyklotrasám. „Patříme mezi nejlépe vybavené dálkové trasy v České republice. Máme, budujeme a realizujeme infrastrukturu nabíjecích stanic, odpočívek, mapových informačních tabulí,“ říká předseda spolku Cyklostezka Bečva Jan Machovský.

První cyklisté by se po nově vybudovaném úseku z Černotína do Ústí měli projet v závěru příštího roku.

autor: kra
Spustit audio