Stavba dálnice D1 u Přerova se zpozdila. Firma žádá stát o odklad termínu dokončení

23. duben 2018

Stavaři žádají o prodloužení termínu na stavbu úseku dálnice D1 na Přerovsku. Část dálnice dlouhá 15 kilometrů má být hotová v polovině příštího roku. I když se práce s příchodem jara rozjely naplno, firmy už teď ví, že do státem stanoveného data výstavbu nestihnou dokončit.

S vedoucím stavby Jiřím Kučerou stojíme na mírném kopečku u Čekyně. Máme odsud výhled na celý úsek právě stavěné dálnice mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem. Dělníci na něm budují 12 mostů. Dalších 12 ještě musí postavit. „Jsou mezi nimi i tři tubosidery. To jsou mostní objekty, které řeší převádění živočichů z jedné strany dálnice na druhou,“ dodává Kučera.

Bagry pod námi zrovna těží zeminu. Desítky dělníků tu dokončují betonový oblouk, na kterém bude stát nový most. Spojí místní část Čekyni s Přerovem, aby se lidé v budoucnu pohodlně dostali přímo do města. „V současné době se provádí bednění a nosné konstrukce. Tento mostní objekt by měl být zrealizován do podzimu letošního roku,“ upřesňuje stavbyvedoucí.

U mostu jeřáb vykládá ocelové pruty, které jsou určené na výztuž mostu, jak potvrzuje Petra Havrlantová, mluvčí moravské divize společnosti Skanska. „V celém tom mostním objektu je zhruba 360 tun železa, 930 kubíků betonu je přímo v mostu a dalších 700 kubíků je v pilotech,“ vypočítává mluvčí.

Další úsek blokují Děti Země

Termín pro dokončení stavby dálnice u Přerova je stanovený na polovinu příštího roku. Jiří Kučera ale už teď ví, že splnit ho nedokáže. „To bylo způsobeno komplikacemi na začátku stavby, byly tam nějaké problémy z hlediska přeložek dálkových kabelů. V současné době se projednává nový termín,“ říká.

David Fiala z Ředitelství silnic a dálnic to potvrzuje: „Určitě ten nárok v řádech měsíců tam vznikne. Teď je otázka, kolik to bude přesně.“

V budoucnu má dálnice u Přerova navazovat na další úsek směrem do Říkovic. Jeho stavbu ale blokuje ekologická organizace Děti Země kvůli chráněným živočichům, kteří zde žijí. Než se podaří chybějící úsek dostavět, budou muset řidiči využívat stávající, už teď přetížené silnice.

Spustit audio