Stavba dálnice, která má odlehčit Krčmani a Kokorům, se odkládá. Neštěstí, říká starosta Krčmaně

27. leden 2022

Začátek stavby dálnice D55, která má spojit Olomouc s Kokory na Přerovsku, se posouvá na neurčito. Silničáři ji měli začít stavět už letos, jejich plány ale zmařila žaloba zemědělců, kteří si nepřejí, aby trasa vedla přes jejich pozemky.

Ředitelství silnic a dálnic podalo kasační stížnost proti rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě. Ten loni v závěru roku vyhověl žalobě společnosti Agra Velký Týnec proti stavbě dálnice D55. Konkrétně jejího osmikilometrového úseku z Olomouce do Kokor na Přerovsku. Stavět se přitom měl začít už letos. Dálnice má odlehčit i dvěma obcím. Kokorům a také Krčmani.

„Je to studená sprcha, jsme rozčarovaní. Všichni jsme počítali s tím, že se letos výstavba zahájí. Tedy, že se provedou inženýrské sítě a že na podzim začnou vlastní stavební práce. Je to fakt neštěstí,“ kroutí hlavou starosta obce Krčmaň Zdeněk Jančo.

„Je to studená sprcha, jsme rozčarovaní. Všichni jsme počítali s tím, že se letos výstavba zahájí.“
Zdeněk Jančo, starosta Krčmaně

Silnice první třídy, která protíná celou obec, je velmi frekventovaná. Denně zde projede více než dvacet tisíc aut. Že se dálnice nezačne v tomto roce stavět, netěší ani místní občany. „Je to tu nebezpečné. Auta jezdí hodně rychle, z obou stran je tu mírná zatáčka. A když chcete vyjět, stane se, že se vám tam najednou vyřítí auto, které by mělo jet pomaleji,“ uvádí paní Naďa. 

Dálnice má vést zhruba 600 metrů od obce mimo jiné přes pastviny společnosti Agra Velký Týnec. Ta proti její stavbě bojuje už několik let. Žádost o rozhovor předseda představenstva Miroslav Wrana Českému rozhlasu odmítl.

Proti rozhodnutí soudu se šéf olomoucké pobočky ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka rozhodl bránit. „Odvolali jsme se, respektive jsme podali kasační stížnost. Myslíme si, že je škoda, aby se tato stavba zdržela,“ zmiňuje Smolka.

Podle Smolky ale nic nebrání tomu, aby v průběhu roku mohly pokračovat všechny přípravné práce na zahájení stavby. Optimistický se snaží být i starosta Krčmaně. „Věřím, že zdravý rozum zvítězí a že ta silnice Olomouc – Přerov bude postavená. Jestli to bude za rok, za pět… ale že bude postavena,“ dodává Jančo.

autor: kra
Spustit audio