Stavba nového umělého vodopádu v olomouckých Bezručových sadech je už za polovinou

20. červenec 2021

V olomouckých Bezručových sadech už jsou za polovinou stavební práce na umělém vodopádu na tereziánských hradbách. Nejenže bude novinkou letní květinové výstavy Flora, ale taky další turistickou atrakcí ve městě.

„Koukám se, jak jim to jde. Bude to paráda. Pamatuji si, jak to kdysi dávno fungovalo,“ pan Jiří pozoruje z lavičky dělníky, kteří připravují kabeláž. Věří, že se vodopád bude líbit i jeho malému vnukovi.

Vodopád fungoval na stejném místě v 60. letech minulého století. Teď se ho výstaviště Flora snaží obnovit. „Myslím si, že vodní prvek je vždycky zajímavý. Není to samozřejmě náš výmysl, je to záležitost vedení města, které si tohle přálo. Pustili jsme se s plnou vervou do práce a věříme tomu, že v srpnu bude voda opět zurčet po skalách v Bezručových sadech,“ říká ředitelka Eva Fuglíčková.

Hotový je už bazén, teď ho dělníci napojují na sítě. „Je zhotovená betonová kostrukce. Byl zjištěn únik vody mezi těmi skalisky, které tam jsou. S firmou jsme dohodli, že to vyřešíme hydroizolací, která bude potom maskována kameny. Je to uzavřený okruh, bude tam cirkulovat zhruba 30 kubíků vody, vodopád by měl být vysoký asi 8 metrů,“ dodal náměstek Jiří Svačinka.

Podle Jiřího Svačinky jdou práce zatím podle harmonogramu. Vše má být hotovo v první polovině srpna, takže by si obnovený vodopád měli prohlédnout už návštěvníci letošní letní etapy výstavy Flora, která začíná 19. srpna.

autor: bam
Spustit audio