Stavba obchvatu Bludova je možná na dohled. Ředitelství silnic a dálnic chce letos žádat o stavební povolení

28. leden 2019

Hluk, prach a nebezpečné situace na přechodu. S tím vším se potýkají už řadu let obyvatelé Bludova, kudy vede hlavní tah ze Šumperku na Olomouc. Stavbu dlouho plánovaného obchvatu Ředitelství silnic a dálnic v minulosti oddalovalo a místní už ani nevěří, že by mohla v dohledné době začít. Díky překvapivě hladkému výkupu pozemků chce ale ŘSD ještě letos zažádat o stavební povolení.

„Už tomu ani nevěřím. To budou děti vousaté, než to bude. Je to katastrofa, my jsme se kvůli této hlavní cestě odstěhovali, abychom měli klid. Tady je každý měsíc sražený chodec nebo cyklista,“ stěžuje si paní Pavlína, kterou potkávám u přechodu přes průtah Bludovem. Podle starosty Pavla Stona z ODS je dopravní situace v obci neúnosná pro velkou část jejích obyvatel.

„Po této komunikaci projede víc než deset tisíc aut denně. Občané si stěžují na velký hluk a na drnčení hrnků a okenních tabulek zejména v té fázi, kde kamiony vjíždějí do Bludova začínají zpomalovat. Tam to činí velké problémy,“ vysvětluje starosta.

Silnice přes obec kvůli silné dopravě není v dobrém stavu. Ještě letos proto Ředitelství silnic a dálnic plánuje její opravu.

„V současné době nám odborná firma zpracovává projektovou dokumentaci, tu realizaci vidím ve druhé polovině letošního roku,“ potvrzuje Martin Smolka, vedoucí olomoucké správy silnic.

Podle Smolky je na dobré cestě i příprava samotného obchvatu. „My velice dobře postupujeme v oblasti výkupu pozemků. V současné době máme asi 90 procent smluv, které se týkají odkupu pozemků na trvalý zábor. Předpoklad je takový, že do prvního pololetí letošního roku bychom podávali žádost o stavební povolení, uzavírá Smolka.

Zahájení stavby bludovského obchvatu plánuje ŘSD na rok 2021. Stát má téměř 3,5 miliardy korun.

Spustit audio