Stavba průmyslové zóny Staré Rybníky nedaleko Přerova dostala zelenou

11. září 2018

Ministerstvo životního prostředí zamítlo odvolání občanského sdružení Krajina Dluhonice. Jeho zástupci protestovali proti stavbě průmyslové zóny Staré rybníky v Dluhonicích, místní části Přerova.

Ministerstvo životního prostředí tak potvrdilo původní rozhodnutí olomouckého krajského úřadu, podle kterého stavba výrobních hal životní prostředí neohrozí. Zástupci sdružení Krajina Dluhonice zvažují podání žaloby.

Paní Marie a Zdena bydlí u hlavní cesty, která vede Dluhonicemi. To, že by jim kousek od jejich domů měly vyrůst nové výrobní haly, se jim nelíbí.

„Toto, co tady na nás zkouší, to je prostě neskutečné,“ kroutí hlavou.

Rozhodnutí ministerstva životního prostředí ale potvrdilo, že stavba dvou hal nemá na okolí žádný vliv.

„Podle ministerstva nebyly námitky spolku důvodné a ministerstvo životního prostředí tak potvrdilo předchozí rozhodnutí,“ potvrzuje mluvčí rezortu Ondřej Charvát.

Pavel Ježík, předseda občanského sdružení Krajina Dluhonice s tím nesouhlasí a teď zvažuje co dál.

„To rozhodnutí jsme samozřejmě přijali a teď máme dvouměsíční lhůtu na to, jestli tu žalobu napadneme, nebo ne,“ říká.

Město Přerov mnohamilionovou investici nadnárodní společnosti podporuje.  Práci by tam měly najít až dvě stovky lidí. Primátor města Vladimír Puchalský ze Společně pro Přerov se proto chce s obyvateli Dluhonic ještě sejít.

„Jsou ještě některé racionální a procesní nástroje, které můžou využít. Já bych byl moc rád, kdyby je nevyužili a pochopili, že smysl té investice je pozitivní pro Dluhonice,“ říká.

Haly u Dluhonic chce investor začít stavět letos na podzim. Pokud by hrozilo posunutí tohoto termínu, je připravený najít si pro jejich umístění jiné lokality.

autor: kra
Spustit audio