Stavba Schwarzenberské hrobky trvala dva a půl roku. Každá z rakví skrývá zajímavý příběh

10. květen 2023

V anglickém parku při jihovýchodní straně rybníka Svět nedaleko Třeboně dal Jan Adolf II. Schwarzenberg se svou manželkou kněžnou Eleonorou vystavět velkolepou dvoupodlažní rodovou hrobku v novogotickém slohu.

Protože hrobka stojí na problematickém podloží, nejprve bylo třeba vybudovat pod úrovní terénu složitý odvodňovací systém. Na stavbě, která trvala dva a půl roku, přiložili ruku k dílu řemeslníci z celých jižních Čech.

V hrobce našlo poslední odpočinek šestadvacet členů rodu. Jejich nabalzamovaná těla spočívají ve dvouplášťových rakvích. Mezi nimi i kněžna Eleonora, která zemřela v roce 1873 a otevření hrobky se už nedočkala.

Každá z rakví skrývá zajímavý příběh. Ten nejpozoruhodnější se týká malé rakvičky, ve které spočinul nejmladší syn kněžny Eleonory, který prý ve dvou letech vypadl chůvě z kočárku a na zranění hlavy zemřel.

Hrobka Schwarzenbergů - kaple Božského Vykupitele

Kaple Božského Vykupitele s oltářem z bílého mramoru, pískovce a alabastrové sádry je dnes díky své vynikající akustice místem konání koncertů i dalších kulturních akcí.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio