Stavba Středoevropského fóra v Olomouci by mohla začít za tři roky. Teď čeká na peníze od vlády

Mluvilo se o ní deset let, ale realizace se stále odsouvala. Budova Středoevropského fóra, známého pod zkratkou SEFO, má vyrůst jako přístavek Muzea umění Olomouc v místě současné proluky. Projekt moderní betonové stavby vyvolal vlnu kritiky a ve hře byla i nová architektonická soutěž. Stavba teď čeká na peníze od vlády, která má o investici rozhodnout ještě letos.

„Nehodí se to sem. Vadí mi, že je to u těch historických budov a do toho centra to nezapadá. Nesouhlasím s tím,“ říká paní Lucie, která prochází kolem proluky u olomoucké Denisovy ulice.

S moderní budovou Středoevropského fóra, která by měla zaplnit prázdný prostor, nesouhlasí ani pan Jaroslav: „Když tady bude něco vyčnívat, něco moderního, tok to bude bít do očí. Jak půjde člověk kolem, tak si toho vždycky všimne.“

Podle autora návrhu z roku 2009, architekta Jana Šépky, budova SEFO podobu Denisovy ulice nenaruší. „Samozřejmě jsem přemýšlel o celé té věci s nějakým odstupem. Kladl jsem si další otázky, zda se ten objekt nemá nějakým způsobem proměnit. Ale stále se domnívám, že nastavení takové stavby, která pracuje s nějakým odkazem, s minulostí, ale zároveň to transformuje do současnosti, mi přijde zajímavé,“ komentuje architekt.

Mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal potvrzuje, že dva roky staré debaty o nové architektonické soutěži jsou už minulostí. „Do těch plánů jsme poměrně významně investovali. Máme už i některá povolení, například od památkářů a od jiných institucí. Celý ten proces by se musel nastartovat znovu a všechno by to trvalo zase další léta, než bychom se vůbec dostali do té fáze, v které jsme nyní. Aktuálně potřebujeme zejména prostory pro naše sbírkové předměty,“ uvedl.

Stavba moderní betonové budovy složené z pětice homolí by mohla začít už v roce 2021. Ministerstvo kultury projekt za zhruba 540 milionů korun zařadí do návrhů investic pro druhou polovinu letošního roku. Vláda by ho měla schvalovat na podzim.

Spustit audio