Stavbu nových výjezdových základen pro záchrannou službu kraj odkládá. Nedosáhl na evropské dotace

Komplikace při výjezdech za pacienty, malé skladovací prostory nebo nevyhovující zázemí pro zaměstnance. Nejen kvůli těmto nedostatkům slíbilo už předloni olomoucké hejtmanství krajským záchranářům čtyři nové výjezdové základny, konkrétně ve Šternberku, Uničově, Zábřehu a Jeseníku. Jejich stavba se ale prozatím odkládá, kraj totiž nedosáhl na evropské dotace.

„Tady na křižovatce u lékárny nám bývá výjezd komplikován klienty lékárny v areálu nemocnice. Kvůli nim musíme často čekat nebo je i volat, aby si s vozidlem odjeli,“ popsal už předloni v létě jeden ze zaměstnanců šternberské záchranky. Ta sídlí v budově nemocnice. Při výjezdech za pacienty tak sanitky musí projet celým areálem, a to je zdržuje. I proto by zdejší záchranáři uvítali vlastní budovu. Kraj ji tady i ve třech dalších městech slibuje od roku 2016.

„Jsme v 21. století, všechno se posouvá a je potřeba vytvořit pro zaměstnance záchranné služby adekvátní zázemí, které odpovídá dnešní době,“ říká ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Jan Weinberg.

Na stavbu čtyř nových stanovišť je potřeba několik desítek milionů korun. Jak připouští náměstek hejtmana Dalibor Horák z ODS, kraj při žádosti o evropské dotace neuspěl. „My jsme zdědili po minulé krajské reprezentaci tuto záležitost ve velice nízkém stupni rozpracovanosti a prakticky jsme ji rozjížděli od nuly v době, kdy už byl dotační titul vyhlášen. Když jsme podávali žádosti, už bylo zřejmé, že je přečerpáno,“ uvedl náměstek.

První bude na řadě Uničov

Potřebné finance hejtmanství zkusí zajistit prostřednictvím státních dotací. „Pokud by se tak nestalo, budeme muset do návrhu rozpočtu pro příští rok zahrnout některou z těch výjezdových základen. Na nejvyšším stupni rozpracovanosti a nejméně finančně nákladná je základna v Uničově, tak bychom začínali v příštím roce právě s ní,“ dodal Horák.

Ve Šternberku, Zábřehu a Jeseníku si tak záchranáři na nová stanoviště zřejmě ještě budou muset počkat. „Je to věc, ze které nikdo z vedení záchranné služby, ani ze zaměstnanců výjezdových skupin nemá radost,“ uzavírá ředitel krajské záchranky Jan Weinberg a ujišťuje, že práci záchranářů to nijak neovlivní.

Spustit audio