Štědrákovu Lhotu objevili lyžaři i turisté

Štědrákova Lhota byla kdysi chudou podhorskou vesnicí, kde se tak tak uživilo pár místních zemědělců. Dnes z ní lyžařské svahy, zejména v zimě, dělají pozoruhodnou lokalitu pro sjezdové lyžování, která si ale stále zachovává venkovský ráz bez přehnaných stavebních zásahů.

Osada vznikla už ve 14. století v úzkém údolí Hostického potoka, který se zde zavrtává hlubokou proláklinou do kopců Hrubého lesa. Jedinou příjezdovou cestou je silnička klikatící se z Rudy nad Moravou až do vsi, kde se postupně mění v lesní cestu. I když by se z charakteru obce zdálo, že se jedná o horskou lokalitu, střed obce má výšku jen kolem 490 metrů. Zato vrcholky v okolí dosahují výšky přes 900 metrů, takže lyžaři se zde opravdu nemusí bát nedostatku svahů.

Od první zmínky o vesnici v roce 1397 patřila zdejší obec k panství se sídlem v Rudě nad Moravou. Kromě selských usedlostí zde byl zřízen i vodní mlýn, který byl jedinou průmyslovou provozovnou v obci až do 20. století, kdy zde přibyla truhlářská výroba. V čele zdejších obyvatel, ale také jako zástupce vrchnosti, zde působil rychtář. Dědičná rychta stojí dodnes a její historie sahá až do 16. století. Pozoruhodné je, že se dodnes zachovala pečeť rychtáře Janíčka, která má vyobrazeno srdce prokláté šípem a květiny.

Obyvatelé v obci byli vždy Češi a jejich počet se od přelomu 19. a 20. století snižoval. Vedlo k tomu stěhování za prací do okolních center. Po zániku patrimoniální správy totiž obec připadla jako osada k Bohdíkovu a samostatnost získala až v roce 1867. Dnes je obec součástí Rudy nad Moravou.

Vesnice si dodnes zachovala část své původní tváře. Malé domky, mnohdy zčásti roubené ze dřeva, obsadili chalupáři. Památkou, byť ne příliš starou, je zdejší kostelík sv. Fabiána a Šebestiána postavený v roce 1911. Nahradil starší kapli, která stávala nedaleko mlýna a byla na počátku 20. století zbořena při stavbě silnice.

Střed obce je ve výšce 490 metrů nad mořem

Jak již bylo řečeno, Štědrákova Lhota je dnes místem, kam zejména v zimě míří lyžaři. Kromě vyhlášeného penzionu Lesanka zde v posledních letech adaptací starších budov přibylo mnoho dalších ubytovacích kapacit. Kromě sjezdovek se zde dá vyrazit i na běžky a takový výlet třeba ke sv. Trojici je opravdu příjemným sportovním počinem.

V poslední době se zde ale objevují turisté i v létě. Kromě zelené turistické značky, která sem míří z Bohdíkova a pokračuje na rozcestí Bouda, vede nad obec i žlutá značka od zastávky v Komňátce. Zdatnější cykloturisté zase ocení množství šotolinových cest, které se dají využít pro objevné toulky po zdejší krajině. Je zde klid, a proto je to ideální místo pro odpočinek a načerpání nových sil.

Poslouchejte v pátek 7. listopadu.

autor: kbz
Spustit audio