Štědrý den je čas lásky a sounáležitosti. Jaký byl v dobách našich babiček?
Je Štědrý den, čas, kdy se odjakživa čekalo na východ první hvězdy, která dávala znamení, že se může zasednout ke štědrovečerní večeři. Dům byl provoněný jehličím, jmelím a františkem.
Čtěte také
Na stole byly rozkvetlé větvičky ovocných stromů, které se natrhaly už na svatou Barboru. A když přišel čas, rodina usedla ke stolu a modlila se. K večeři se jedla hrachová nebo čočková polévka, kroupový Kuba s houbami a česnekem, krupice sypaná skořicí a nechyběla vánočka nebo koláče a cukroví. Vše se zakončilo sušeným ovocem nebo ovocným kompotem.
Ovšem v každé chalupě se jedla jídla jiná. Vždy podle kraje i toho, co si mohl hospodář dovolit. Nezapomínalo se ani na zvířata, která také dostala svůj díl. No, a po večeři zazvonil zvoneček, zpívaly se koledy, lilo olovo, rozdávaly dárky. Celý Štědrý den rodina zakončila v kostele na půlnoční mši. Vánoce jsou tady! Tak Šťastné a veselé!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...