Šternberkem povede nový průtah i s cyklostezkou, práce by měly začít v červenci

26. únor 2019

Řidiči projíždějící Šternberkem se po letech dočkají opravy průtahu městem. Na místě podle místních často kolabuje doprava, silnice je navíc děravá.

„Když je tady o půl třetí špička, tak se odtud nedá vůbec vyjet. Cesta je tu 40 let a cesta je děravá,“ popisuje mi komplikovanou dopravní situaci v blízkosti šternberského nádraží řidič autobusu Martin Pospíšil. Silnice potřebuje opravu už delší dobu. Souhlasí i šternberský starosta Stanislava Orsága z ODS.

„Ulice nějakou dílčí rekonstrukcí prošla, ale je to dlouhá ulice, vede kolem nádraží a nákladní doprava ji zatěžuje,“ říká starosta Orság. Cestující by se teď konečně měli dočkat nového průtahu městem. Domluvil se na tom Olomoucký kraj se Šternberkem. Potvrzuje náměstek hejtmana Jiří Zemánek.

„Je to určitě součet participace města, to je těch necelých 28 milionů a kraj bude dávat necelých 108 milionů, takže když to sečteme je to necelých 140 milionů korun. Kraj chce na financování akce využít i dotace. „K tomu jsme i přihlédli, že máme možnost čerpat z integrovaného regionálního operačního programu. Část těch peněz bude přidělena i na tuto akci,“ upřesňuje Zemánek.

Výstavba průtahu bude rozdělena na dvě etapy. Ve zmíněném úseku budou podle plánu i dvě okružní křižovatky. Se stavbou by se podle Jiřího Zemánka mělo začít v červenci. Na řadě je teď výběrové řízení zhotovitele. Spolu s opravou cesty chce vedení Šternberka postavit v místě mimo jiné cyklostezku.

„Nové veřejné osvětlení, nové prvky pro imobilní osoby, dojde i ke kácení současné zeleně,“ popisuje šternberský starosta. Cestující kvůli stavbě čekají dopravní omezení a objížďky. Průjezd má být hotový na konci roku 2020.

autor: bas
Spustit audio