Šternberská nemocnice má nové pracoviště magnetické rezonance. Pacienti se mohou objednávat již nyní

10. březen 2023

Původní prádelnu v areálu šternberské nemocnice nahradilo pracoviště magnetické rezonance za několik desítek milionů korun. V regionu by se díky tomu měly zkrátit čekací doby na toto vyšetření. Provoz šternberská magnetická rezonance zahájí na začátku dubna.

„Vezmu vás do kabinky, odložte si, oblečte si zde tento jednorázový plášť a můžete jít za mnou do vyšetřovny magnetické rezonance,“ takto nějak zní pokyny zdravotníků před vyšetřením magnetickou rezonancí. Podobné nově uslyší i ve šternberské nemocnici.

„Stávající budova byla původně prádelna, která se na magnetickou rezonanci zerkonstruovala. Zpočátku je moje představa, že začneme vyšetřovat pacienty s onemocněními mozku a páteře. Postupně na to nabalíme vyšetření kloubů. Předpokládáme, že bychom v budoucnu mohli vyšetřit až 2000 pacientů za rok,“ popisuje primářka radiodiagnostického oddělení Jindřiška Judasová.

Půjde nejen o tato vyšetření, ale také třeba o screening jater, slinivky, ledvin, prostaty, ale i žlučových a pankreatických vývodů. Pacienti se mohou objednávat už teď, samotná vyšetření pak začnou v dubnu. „Začínáme objednávat, vyšetření budeme spouštět od 1. 4. 2023, ale v současné době je možno se telefonicky objednat v naší kanceláři,“ doplňuje primářka.

Šternberská nemocnice je spádovou až pro desítky tisíc lidí, kteří tak už nebudou muset na vyšetření dojíždět do vzdálenějších zdravotnických zařízení. „Naše nemocnice má spádovou oblast pro 90 000 obyvatel. Dostupnost pro pacienty bude lepší, protože do dnešního dne jsme pacienty na tato vyšetření odesílali do okolních zdravotnických zařízení, kde se čekací doby pohybují různě,“ upřesňuje ředitelka nemocnice Katarína Bučková.

I v okolních nemocnicích by se tak po otevření nové rezonance mohla zkrátit čekací doba na vyšetření. Neakutní pacienti na ně většinou čekají několik týdnů. Investice do rekonstrukce budovy a samotné magnetické rezonance přišla na více než 34 milionů korun a zaplatil ji Olomoucký kraj, kterému nemocnice patří.

Spustit audio