Sto let starý secesní výtah je nově k vidění na hradě ve Šternberku

9. březen 2016

Gobelíny, nábytek a brnění můžou dnes už turisté obdivovat většinou na každém hradě v Česku. Ve Šternberku na Olomoucku proto vsadili na 100 let starou technickou památku.

Návštěvníky tam chtějí nalákat na unikátní secesní výtah. Na počátku 20. století ho tam nechali zbudovat Lichtenštejnové. Protože ale už desítky let nefungoval, pečují o něj teď restaurátoři.

„Je radost dělat na takové krásné věci, která byla dobře vymyšlená a která dobře fungovala,“ Michal Bahůnek, který právě demontuje zařízení kabiny výtahu.

„Ovládací prvky, jako bylo přivolávání výtahu, zvonek, světlo, podlaha, která měla, stejně jako v moderních výtazích, spínač a také šoupací dveře a zrcadlo,“ popisuje vnitřek výtahu.

Dá se říci, že na vybavení kabiny Lichtenštejnové nijak nešetřili.

„Myslím si, že to byl na svoji dobu veliký luxus. Zdejší páni si vozili zadek v krásném výtahu,“ dodává Michal Bahůnek.

To si myslí i kastelánka šternberského hradu Helena Gottwaldová: „Oni nešetřili vůbec. Celkové vybavení a mobiliář šternberského hradu je opravdu nesmírně hodnotný a vzácný. Dá se říct, že to bylo opravdu moderní šlechtické sídlo.“

Na šternberském hradě můžete vidět unikátní secesní výtah

Pokud návštěvníci vystoupají po zhruba sedmdesátce schodů, mohou si prohlédnout strojovnu výtahu.

„Ve strojovně se nachází ten původní, historický, výtahový stroj z roku 1908, vyrobený ve Vídni. Tento stroj pohyboval kabinou výtahu a byl plně funkční. Dnes děláme všechny kroky pro to, aby návštěvníci poté, co sem přijdou, mohli pomocí vypínače ten výtahový stroj uvést do pohybu,“ říká restaurátor Tomáš Flimel.

I po opravě se ale návštěvníci hradu výtahem nesvezou. Nedovolují to předpisy. Na atraktivitě mu to ale určitě neubere.

„Ten výtahová stroj je v současné době něco úplně nového, co by mohlo opravdu velice zaujmout a to nejen chlapy, ale také jejich manželky a děti. Je to velice atraktivní záležitost,“ dodává Flimel.

autor: kra
Spustit audio