Sto tisíc za parohy. I takové pokuty hrozí pytlákům v Libavé

10. prosinec 2018

S pytláky se stále častěji potýkají policisté v lesích v Libavé na Olomoucku. Nezaměřují se ale na zvěřinu ale především na paroží a trofeje vysoké zvěře. Rozlehlý vojenský prostor jim dává možnost lépe se vyhnout kontrolním hlídkám. Dopadnout mnohdy dobře organizované skupiny, které se Libavou pohybují, tak nebývá pro policii vůbec jednoduché.

Náčelník vojenské policie Jakub Hajduk mi ukazuje torzo zámku závory u Zeleného kříže na příjezdové cestě do vojenského prostoru Libavá. Někdo ho urazil aby mohl autem vjet dovnitř. „Není to žádná betonová zeď, která by je zastavila. Okamžitě udělají škodu na majetku a pokračují dál v páchání škod,“ popisuje Hajduk.

Houbaři, zloději dřeva, vánončích stromků a teď i pytláci. Na ty se v prostoru vojenská policie zaměřuje stále častěji. „Nacházíme civilní osoby ve vojenských prostorech, které vyhledávají shozy paroží. Vymlouvají se, že to jen zahlédli a že to nechtějí sbírat. Ale pokud nás vidí, hned to odhazují, aby se nedostali do problémů,“ dodává šéf zdejší vojenské policie.

„Jak je lidnatost v České republice 130 lidí na kilometr čtvereční, tak na Libavé jsou to tři lidé na kilometr čtvereční. To znamená, že zvěř tu nachází především klid,“ vysvětluje Jan Jeniš z vojenskách lesů a statků. Libavá je proto v rámci střední Evropy vyhlášená unikátním výskytem trofejové zvěře.

Pro trofejové paroží jsou proto lidé ochotní riskovat i pokutu. V případě dopadení může být uložená až do výše jednoho sta tisíc korun. „Dvacet čtyři hodin denně je tu hlídka, máme ty části vytipované. Dokážeme svižně operovat a hbitě se na místo dostaneme,“ varuje náčelník vojenské policie Jakub Hajduk.

autor: kra
Spustit audio