Stomatochirurgové olomoucké fakultní nemocnice se dočkali nových operačních sálů. Co modernizace zahrnovala?

30. srpen 2022 12:50

Dva nové operační sály a zákrokovou místnost získali díky rozsáhlým stavebním úpravám lékaři ústní, čelistní a obličejové chirurgie olomoucké fakultní nemocnice. Na pacienty tak při vytahování zubů moudrosti nebo i složitějších zákrocích čeká modernější zázemí. Díky jednomu operačnímu sálu navíc by se zároveň mohla zkrátit doba čekání na zákrok.

„Je to úplně o něčem jiném,“ srovnávají zdravotní sestry Veronika Špirochová a Irena Ošťádalová své původní pracovní podmínky na klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgii s těmi aktuálními.

„Změnilo se o to víc jak sto procent. Předtím jsme měli jeden sál, kde se dělaly operace v celkové anestezii, teď máme dva velký sály, kde budeme dělat výkony v narkóze. Jeden navíc máme speciálně vybavený, říká vrchní sestra Irena Ošťádalová. 

Sál navíc = větší kapacity pro zákroky

Díky jednomu sálu navíc se tak navýší kapacita pro zákroky. Lékaři tady operují nejen pacienty z Olomouckého kraje, ale i z okolních regionů. „Od nejmenšího zákroku, což je odstranění zubů moudrosti až třeba po úrazy obličejového skeletu. Stoupá taky počet nádorových onemocnění v oblasti úst a obličeje,“ popisuje přednosta kliniky Peter Tvrdý.

Podle něj by se teď díky úpravě prostor mohla zkrátit čekací doba na zákroky. Na lékaře jich teď v nových sálech čeká velké množství, část totiž odložila pandemie koronaviru. „Museli jsme provádět pouze akutní zákroky a to, co sneslo odklad, tak jsme posunuli. Ti, co měli odklad, se pak už se stali akutními, takže jsme je museli zase upřednostnit. A teď máme před sebou horu pacientů,“ dodává Tvrdý.

První pacienty by zdravotníci v opravených prostorech měli ošetřit v příštím týdnu. Celá rekonstrukce přišla na přibližně 50 milionů korun.

Spustit audio

Nejnovější zprávy