Stovka řidičů o víkendu podle policie překročila rychlost v Olomouckém kraji

29. srpen 2022 09:44

Překročení rychlosti u více než sta řidičů zaznamenali v Olomouckém kraji policisté během rozsáhlé bezpečnostní akce, kterou naplánovali na poslední prázdninový víkend.

Policejní hlídky při ní zkontrolovaly téměř 1300 vozidel, dvě stovky řidičů se dopustily přestupku. Dvě desítky řidičů jely pod vlivem alkoholu nebo drog, sdělila v pondělí ČTK olomoucká policejní mluvčí Lenka Vaňková. Během posledního víkendu zaznamenali policisté v regionu 47 nehod, při nichž se 23 lidí zranilo.

Do bezpečnostní akce, která byla zaměřena zejména na dodržování rychlosti, se od pátku do neděle zapojilo napříč celým krajem několik desítek policistů. Zjistili přitom přes 200 dopravních přestupků. „Ve více než polovině případů překročili řidiči povolenou rychlost. Během kontrol narazili policisté také na nezodpovědné řidiče, kteří vyrazili na silnici s vozidlem v nevyhovujícím technickém stavu, bez použití bezpečnostního pásu nebo bez uhrazené dálniční známky. Kontroly bohužel odhalily také 18 hříšníků, kteří za volant usedli i přesto, že byli pod vlivem alkoholu či návykové látky,“ uvedla mluvčí. Policisté rozdali za tyto prohřešky 184 pokut na místě a 20 předali do správního řízení.

„Ve více než polovině případů překročili řidiči povolenou rychlost.“
Policejní mluvčí Lenka Vaňková

Za poslední prázdninový víkend evidovali policisté letos 47 dopravních nehod s 21 lehkými a se dvěma těžkými zraněními. U 12 účastníků nehod jsme zjistili ovlivnění alkoholem,“ doplnila mluvčí. Několik nehod se stalo na hranicích okresů Přerov a Olomouc. V neděli se u Nelešovic zranil při nehodě osobního vozu devatenáctiletý mladík, zasahoval kvůli němu i vrtulník. V sousedních Kokorách v sobotu narazil čelně dvaačtyřicetiletý opilý cizinec do osobního auta, ve kterém se zranil řidič. Ve vedlejší obci Krčmaň ve stejný den se zranili čtyři lidé při kolizi osobního auta a motocyklu.

Loni poslední víkend o prázdninách vyjížděli policisté k 37 dopravním nehodám, které si vyžádaly devět lehkých, jedno těžké a jedno smrtelné zranění. Pět účastníků nehod bylo pod vlivem alkoholu.

Zdroj: ČTK

Spustit audio