Stovka seniorů najde za dva roky místo v novém domově v ostravských Hulvákách

6. prosinec 2018 15:36

Přes 1500 důchodců v Ostravě čeká na místo v domově pro seniory. Magistrát proto chystá stavbu dalšího zařízení. Oprášilo myšlenku postavit nový domov na hulváckém kopci. Místa chce zájemcům nabídnout za dva roky.

V celé Ostravě je aktuálně asi 2060 míst v domovech pro seniory. Podle náměstka primátora Zbyňka Pražáka (KDU-ČSL) je jich potřeba daleko víc. „Vycházíme z toho, že máme zhruba 1500 žádostí, čekací lhůta je rok až dva. Rádi bychom ten deficit nějak vyrovnali,“ říká náměstek.

Magistrát proto oprášil 16 let starý plán a připravuje vybudování nového domova na Hulváckém kopci vedle Duhového domu. „Ten domov by měl mít zhruba sto míst. Padesát pokojů bude jednolůžkových a 25 dvoulůžkových,“ dodává Pražák.

Náměstek doufá, že by dělníci mohli začít se stavbou koncem příštího roku. Odhaduje, že zařízení bude město stát maximálně 400 milionů korun.

Osmasedmdesátiletá paní Růžena další domov pro seniory vítá. „Jsou lidé, o které se skutečně nemá kdo starat a když potřebují lékařskou pomoc, tak v domovech, si myslím, je,“ říká. Podobně to vidí i paní Kristýna: „Bude to dobře dostupné MHD, takže je to fajn.“

Město plánuje, že první důchodci by se na hulvácký kopec mohli přestěhovat nejpozději počátkem roku 2021.

autor: mot
Spustit audio

Související