Stovky měst a obcí vyvěsí o víkendu moravskou vlajku, Olomouc se nepřipojí

6. červenec 2014

Už tradičně vyvěšuje řada moravských měst a obcí 5. července vlajky, kterými se hlásí ke své příslušnosti k Moravě. Letos se k iniciativě přihlásilo rekordních 930 radnic. Třeba v Olomouci však dají o státním svátku přednost státní vlajce.

Akci organizuje sdružení Moravská národní obec. Podle mluvčí olomouckého magistrátu Radky Štědré je problém v tom, že je vyvěšování vlajky spojené s výročím příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, což zohledňuje i celostátní svátek.

„Jde o státní svátek a my samozřejmě – stejně jako v jiných případech – vyvěsíme státní vlajku, která bude před radnicí, a aktivitu Moravské národní obce nepodpoříme,“ uvedla Štědrá.

Obecně si však vyvěšování moravské vlajky získává čím dál víc sympatizantů. Letos se k akci připojí 930 radnic, což je o 170 více než loni.

Poprvé se chystají vyvěsit moravskou vlajku například v Držovicích na Prostějovsku. Jak řekla tamní starostka Blanka Kolečkářová (STAN), chtějí tak podpořit zdravý patriotismus. Koaličním partnerům se prý nápad líbil.

„Všichni jsme odtud z Moravy, takže nikdo s tím problém nemá. Jsme na to pyšní, že jsme do toho projektu šli,“ poznamenala.

Dvě varianty

A jak vlastně moravská vlajka vypadá? Většina lidí si zřejmě vybaví tu červenožlutou, existuje však i modrá varianta.

Podle olomoucké historičky Jany Oppeltové mají obě varianty oporu v historických pramenech, ona sama však jako vhodnější vidí takzvanou markraběcí standartu.

„Už je to spíš korouhev. Jedná se o přesný přepis znaku – to znamená na modrém listu korouhve je položená bílo-červeně šachovaná orlice,“ popsala.

Logo
Logo
autoři: bam , kov
Spustit audio