Stovky nových stromů, městské louky i květinové pyramidy zkrášlí olomoucké ulice

6. květen 2018

V Olomouci se rozjíždí projekt Zelená brána. Stovky nových stromů a dlouhé pestrobarevné záhony květin přivítají návštěvníky hned při vjezdu do města. Kvůli suchu a klimatickým změnám musejí být rostliny extrémně odolné.

„Viděla jsem ten ubohý stav ulic a chtěla jsem to změnit, abych mohla jezdit krásnou cestou domů a do práce,“ popisuje Olga Žáková, proč s nápadem před lety přišla. Trvalo dva roky, než ho prosadila. Teď s prvními vysazenými stromy dodává, že to stálo za to.

„Navrhli jsme tam stromy, které jsou krásné. Jerlín japonský kvete až v srpnu, takže bude dělat okrasu, když už je všechno ostatní odkvetlé. Zároveň jsou tam zamýšlené středové pásy z trvalek a keřů, které kvetou v průběhu celého roku, abychom dostáli označení, že Olomouc je město květin,“ dodává Žáková.

U jednoho ze zarostlých záhonů dřepí mladá zahradnice Zuzana. „Je to zaplevelené, hrůza a děs,“ komentuje. Podle Olgy Žákové brzy plevel vystřídá netradiční městská louka: „Z kopretin a kohoutků, z toho, co tady kdysi bylo, a lidi už ani neví, jak to vypadá.“

Připravené sazenice stromů

Na výstavišti Flora právě teď začínají další zahradníci tvořit květinové pyramidy. Symbolicky podle Zdeňka Šupa obepnou středověké olomoucké náměstí. „Jsou to dva metry vysoké konstrukce kruhového základu, budeme na ně vysazovat převislé muškáty a surfinie. Pro letošní rok byla zvolena kombinace květů bílé a červené barvy,“ říká Šup.

Zahradníci pyramidu budou třikrát do týdne na náměstí zalévat. Podle Jitky Štěpánkové z magistrátu je zeleň ve městě krásným, nutným, ale vlastně velmi luxusním doplňkem. „Výsadba jednoho stromu, který má pořizovací náklady zhruba 3700 korun, vejde ve výsledku na 20 tisíc za údržbu na pět let,“ uvedla.

Na pochybách, jestli barevné květiny a zelené stromy nejsou příliš velké sousto pro město, je i Olomoučanka Petra Kutišová: „Je to krásné, ale když slyším, kolik peněz do toho jde, jsem z toho rozpačitá.“

Primátor Antonín Staněk z ČSSD má jednoznačnou odpověď: „Je to mnohem dražší, než to bylo v minulosti. Na druhou stranu je samozřejmě naším úkolem ty peníze najít.“

Podle tvůrců projektu je totiž důležité, aby Olomouc byla rozkvetlým městem, na které mohou být jeho obyvatelé hrdí.

autor: bam
Spustit audio