Strach o spodní vody či úbytek půdy. Lidé v Nákle budou v referendu rozhodovat o osudu tamní těžby štěrkopísku

20. srpen 2022 07:55

Obyvatelé Nákla na Olomoucku budou přibližně za měsíc v referendu rozhodovat o dalším osudu tamní těžby štěrkopísku. Těžařská firma chce totiž dobývací areál rozšířit. Ve vyhlášeném referendu budou místní hlasovat o tom, zda má obec plánovanému rozšíření na svých pozemcích zabránit.

„Zajímá mě to. Nelíbí se mi to,“ říká o plánovaném rozšíření těžby štěrkopísku Zdenka Hrabčíková z Nákla Nelíbí se jí kvůli ztrátě půdy. „Pole dost ubývá. Pořád se jenom staví, furt nějaké hlouposti. Silnic přibývá. A z čeho za chvíli budeme žít?“ ptá se řečnicky.

Paní Zdenka se proto chystá na blížící se referendum. V něm budou lidé rozhodovat o tom, zda má obec zabránit rozšíření těžby. V okolí pískovny vlastní některé pozemky a komunikace. Referendum vyvolal nákelský spolek Příroda kolem nás,

„Pole dost ubývá. Pořád se jenom staví, furt nějaké hlouposti. Silnic přibývá. A z čeho za chvíli budeme žít?“ 
Zdenka Hrabčíková, obyvatelka Nákla

„Bojíme se o vodu, protože hladina spodních vod nám kolísá v závislosti na ročním období a nikdo nedokázal říct, jaká bude hladina po těch nových jezerech. Další věc je to, že z těch spodních vod se kvůli rozšíření těch povrchových může při povodních nebo při nějakých ekologických haváriích dostat znečištění, které ty spodní vody ohrozí,“ uvádí člen zmíněného spolku Pavel Simon.

Podle mluvčího těžařské firmy Vesselina Barlieva se společnost snaží dopady těžby na životní prostředí minimalizovat. „Chtěl bych zdůraznit, že počítáme s těžbou, která bude dál od obce na ploše, kterou jsme významně zredukovali oproti původnímu plánu a případná doprava bude zorganizována tak, aby nezasahovalo do života v obci,“ říká Barlieva.

Starostu obce referendum netěší

Firma připravuje i den otevřených dveří, kde chce zájemcům plány na rozvoj areálu představit. Starosta obce a senátor za hnutí STAN Marek Ošťádal konání referenda kvůli těžbě nevítá. Podle něj tak může obec přijít o šanci těžbu ovlivnit.

„Dneska se bavíme jako partneři a komunikujeme o těch věcech tak, aby obec si mohla hájit svoje zájmy a oni si mohli hájit ty svoje těžařské zájmy. Do toho vstoupila tato záležitost tím referendem, která mě mrzí, protože tím referendem se to úplně zazdí. A i kdyby to do budoucna mohl být nějaký finanční profit pro obec, tak to nebudeme moct využít,“ uvádí Ošťádal.

Referendum je podle zákona platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek referenda je pro zastupitele závazný, pokud pro něj hlasovala nadpoloviční

Spustit audio