Strava a nálada: Jak jídlo ovlivňuje naši psychiku a jaké potraviny jsou ty šťastné?
Strava může skutečně ovlivnit naši náladu, a dokonce předejít úzkostem. Zcela právem se střevům lidově říká „druhý mozek“. Máte-li nízké hladiny serotoninu – hormonu, který reguluje vaši náladu, spánek a chuť k jídlu – je pravděpodobnější, že budete úzkostnější, nebo dokonce depresivní. 95 % serotoninu produkuje trávicí trakt, tedy naše střeva.
Jaké potraviny jsou ty šťastné? Je dokázáno, že zdraví prospěšná je středomořská nebo odlehčená japonská strava. Tento styl stravování obsahuje hodně zeleniny, ovoce, nezpracované obiloviny a ryby, libové maso v menším množství a dostatek mléčných výrobků. Trendem jsou fermentované potraviny, mezi které patří kimchi, kefír, kombucha a kysané zelí. Ty zlepšují zdraví střev a tím i naši náladu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.