Strážníci v Trutnově vyráží na kontroly dodržování nošení chirurgických roušek a respirátorů

26. únor 2021 09:51

Trutnovská městská policie se teď více zaměřuje na kontroly dodržování zakrytí úst a nosu respirátory nebo dvěma chirurgickými rouškami. Doma vyrobené látkové roušky už podle vládních nařízení nestačí. V kontrolách budou strážníci pokračovat i v dalších dnech. 

Čtěte také

Hlídka městské policie přijela na trutnovské vlakové nádraží a vstupuje na nástupiště, kde se pohybuje několik cestujících.

„Tady jsou všichni vzorní. Ještě projdeme vstupní halu. A nakonec i tady bylo všechno v pořádku," říká policistka Kateřina Tesárková.

Strážníci nasedají do auta a míří k jednomu z místních obchodních domů.

Stojíme před vchodem do obchodu, za skleněnými dveřmi. Navíc na zákazníky dohlíží i členové bezpečnostní agentury.

Ani tady nenarážíme na žádné komplikace.

Strážníci v Trutnově vyráží na kontroly dodržování nošení chirurgických roušek a respirátorů

Horší je to potom ale na pěší zóně v Trutnově, kde je hned několik obchodů vedle sebe a lidí je tu poměrně hodně. Někdy se tvoří i skupinky.

„Dobrý den. Nevím, jestli víte, že podle vládního opatření je povinnost nosit chirurgické roušky nebo respirátory bez výdechového ventilu i venku, pokud je zde větší koncentrovanost lidí. A jelikož jste teď kolem nás prošla a nemáte nic nasezeno na dýchacích cestách, tak vás pro dnešek upozorním, abyste si nasadila nějaký ochranný prostředek," vysvětluje policistka.

Čtěte také

Za dalších pár metrů potkáváme muže, který venčí psa. Muže nemá zakrytá ústa ani nos.
„Prosím vás zastavte se pane. Požádám vás, pokud se pohybujete po městě, kde je vyšší koncentrace osob, abyste si nasadil chirurgickou roušku nebo respirátor. Je to vaše povinnost. Děkuji."

„Strážníci samozřejmě postupují s opatrností, nikoho zbytečně nesankcionují. Prostě upozorňují. Pokud ovšem osoba i přes upozornění strážníka si odmítne zakrýt dýchací cesty, tak potom už následuje sankce," vysvětluje velitel městské policie v Trutnově Radek Svoboda.

A dodává, že každý měsíc strážníci v Trutnově za nenošení roušek na místech, kde je to nařízeno, udělí desítky pokut.

Spustit audio

Související