Střední odborná škola v Šumperku slaví 155 let. Najdeme v ní spoustu míst, která chcete vidět

23. říjen 2022

Před 155 lety byla v někdejší Temenici, která je dnes součástí Šumperka založena jedna z hospodářských škol, které si po zrušení vrchnostenské správy dávaly za úkol vychovávat zemědělské odborníky pro práci pro velké statky i v drobné zemědělce. Jejím pokračovatelem je Střední odborná škola, která pro zajímavost vychovává kvalifikované farmáře i dnes.

Před lety věnovali Lichtenštejnové škole poměrně rozsáhlé pozemky a také někdejší temenický dvorec v čele s bývalou tvrzí. Ta je v majetku školy dodnes, byť čeká na opravu, aby mohla být opět využívána.

Samotná škola přežila mnoho změn a obor agropodnikání, který se zde vyučuje, je dodnes skutečným pokračovatelem dávného záměru otců zakladatelů. Další dva obory jsou pak zaměřeny na ekelogii, a pak také na cestovní ruch.

 Součástí školy je zemědělské muzeum

I díky zaměření školy zde najdeme místa, která bychom na jiných středních školách hledali marně. Tak třeba malé zemědělské muzeum. To představí nejen historické nářadí a některé stroje, ale třeba ukázku zpracování lnu i třeba exponáty z dávných dob zdejší školy. Slouží jednak mladým farmářům, kde si mohou prohlédnout, jak se to dělalo kdysi, ale i studentům cestovního ruchu, kteří muzeem provádí případné návštěvy školy.

Stejně to působí v přilehlé botanické zahradě, kde najdete jak bylinky, léčivé rostliny i klasickou zeleninu, tak i rostliny exotické. Vše doplňuje ještě přilehlé dvorek, kde žijí slepice, králíci a další představitelé fauny domácí i polní.

Také zde ve škole najdeme například včelí stezku představující vše, co se týká včelařství, chovu a života včel či zpracování včelích produktů. Nejen včelám, ale hlavně studentům slouží i malé arboretum, které je jednak živou učební pomůckou, ale zároveň i učebnou pod širým nebem. V altánu se tak učí nejen odborné farmářské či ekologické předměty, ale mají zde i studenti cestovního ruchu různé kurzy. Koneckonců, kdo odsud odchází s maturitním vysvědčením, odnese si s sebou také mnoho certifikátů z různých oborů, které se ať už se zemědělstvím, tak ekologií či cestováním souvisí.

Do zákoutí školy i do života jejich studentů vás pozveme v dalším díle cyklu Přímo z místa. 

Spustit audio