Středoevropské fórum v Olomouci za víc než půl miliardy korun bude stát v původně plánovaném místě, v proluce Denisovy ulice

8. červen 2020

Expozice středoevropského výtvarného umění v Olomouci bude stát v proluce v Denisově ulici. Uvedl to Tomáš Kasal, mluvčí Muzea umění, pod které bude galerie spadat. 

SEFO Olomouc

S druhou variantou, s přestavbou bývalých Hanáckých kasáren, se už podle něj nepočítá. Kvůli údajným nesrovnalostem při přípravě stavby expozice podal někdejší ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD trestní oznámení na bývalé ředitele muzea umění. Policie je loni v listopadu odložila.

Středoevropské fórum (SEFO) vyroste v proluce vedle Muzea umění Olomouc

Muzeum umění současně chystá koupi další parcely přiléhající ke stávajícímu pozemku.„Dávalo by nám to možnost lépe využít celý ten prostor. Máme předběžný příslib, že bychom část na ten pozemek dali my ze svého rozpočtu, částečně by nám přispěl Olomoucký kraj a ministerstvo kultury,“ potvrdil mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Projekt Středoevropského fóra chystá Muzeum umění vic než deset let. Na svou prioritu vláda uvolnila 600 milionů korun. Depozitáře unikátní galerie mají nabídnout prostor až pro 200 tisíc uměleckých děl z celé střední Evropy. 

autor: bam
Spustit audio