Středověký hrad založený Karlem IV. se vypínal nad Bělkovickým údolím

8. srpen 2021

Hanáčtí cyklisté z okolí Olomouce a Šternberka si oblíbili výlety Bělkovickým údolím k Těšíkovské kyselce. V místech, kde dnes u cesty probíhá těžba kamene, stával kopec, na něm hrad a později jeho zřícenina.

Zeměpanský hrad na Tepenci založil moravský markrabě Karel IV. na obranu a pro kontrolu významné Jílovské cesty vedoucí mezi obchodními centry Moravy a Slezska. U hradu vzniklo zázemí připomínající městečko. Situace sídla a jeho opevnění do značné míry kopírovaly pravěké hradiště z pozdní doby bronzové.

I letos tu proběhl archeologický výzkum. Co archeologové objevili, co by tu ještě najít mohli, jak souvisel a komunikoval hrad s okolím i o markraběcích válkách, kdy byl dobit a zpustošen, o jeho pozdějších osudech a tom, co se na Tepenci ještě dochovalo, se dozvídáme v další reportáži Přímo z místa.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.