Stres za volant opravdu nepatří

1. leden 2013

Ráno vám zazvoní budík, nechce se vám vstávat, máte celý pracovní den před sebou. Musíte vypravit děti do školy, váš partner se nevyspal zrovna do růžova a už je to tady. Stres. Každý ho zná. Není to nic příjemného a za volantem už vůbec ne.

Když sednete do auta vystresovaní, není to ideální situace. A představte si takové podmínky, kdy je venku sníh, náledí a na vaší trase dlouhé kolony, takhle přece nemůžete nic stihnout, pokud tedy do práce nebo jiného cíle vaší cesty vůbec dojedete. Tomu se říká vnější příčiny stresu. „A k tomu ještě třeba jsou některé ty osobnostní rysy člověka. Netrpělivost nebo nějaká frustrace z nejrůznějších věcí. Čili, tohle jsou věci, které jsou vnitřní příčinou, osobnostním vyladěním," vysvětluje psycholog Martin Kořán.

Usednout v nějakém takovém stavu do auta, asi není to pravé. A ještě horší to může být pro ty, kterým se dá říkat „sváteční řidiči". Za volant usednou málokdy a stresující je pro ně už jenom samotné vyjetí z garáže. Také při představě, že mají jet nějakou neznámou, novou cestou se jim dělá husí kůže. Tomu lze předcházet. Pokud je to možné, trasu si předem naplánujte a vyjeďte s dostatečnou časovou rezervou. A pokud je venku sníh a náledí a je-li to možné, jděte pěšky nebo možná, když je venku zima, zvolte jiný druh dopravy. Také na cestu k moři nebo na hory je třeba se předem připravit. „Dostatek odpočinku, aby ten řidič se vyspal třeba před tou jízdou, aby měl s sebou dostatek nápojů, aby eventuálně měl i jídlo, lehčí, aby nemusel jíst nějaké řízky. Aby každé dvě, tři hodiny zastavil a zacvičil si, to znamená, aby nejel non-stop tu cestu někam do Chorvatska," upozorňuje Kořán.

Vraťme se do Prahy. Každý člověk, který se rozhodne, že bude žít ve velkoměstě a bude jezdit do zaměstnání autem, musí počítat s tím, že na něj stres z dopravních kolapsů a bezohledných řidičů prostě čeká.
„Existují postupy takové té autosugesce, či autorelaxace. Ne každý je ovšem zvládá. Je možnost se je naučit. Jsou lidé, kteří se vylaďují třeba pomocí nejrůznějších léků. Ovšem neuvědomují si, že co má ten pozitivní vliv na zklidnění nebo na uvolnění tak, že třeba se snižuje pozornost nebo zpomaluje rychlost reakce," uzavírá Kořán.

Před požitím svých osvědčených zklidňujících medikamentů dejte pozor. Budete si připadat uvolnění, ale můžete být tak v pohodě, že jednoduše přehlédnete například chodce přebíhajícího silnici.
Hlavně se nestresujte zbytečně, snažte si udělat den co nejhezčí a radujte se i z drobností. Na všechno se včas připravte, ať jste klidní i za volantem. Cesta kamkoliv potom bude příjemná pro vás i pro ostatní řidiče.

Spustit audio