Střetům se zvěří předcházejí pachové ohradníky, myslivci ze Želátovic je stavějí svépomocí

29. říjen 2015

Škody za stovky tisíc korun provázejí střety řidičů s migrující zvěří na českých silnicích jen za poslední týdny. Pod koly aut teď končí nejen zajíci a divočáci, ale i vysoká. Nebezpečným nehodám úspěšně brání třeba pachové ohradníky. Jejich stavbu většinou dotují krajské úřady. Myslivci z Želátovic na Přerovsku ale už nechtějí spoléhat na to, jestli jim úředníci dotace na ohradníky schválí, a v nejrizikovějších úsecích je budují sami svépomocí.

„Proti zeleni samozřejmě nic nemáme, je to spousta keřů a stromů. Ale je to i kryt pro zvěř, která čas od času přebíhá,“ říká Miroslav Charouz z olomouckého Besipu.

Ještě loni tady u Želátovic policisté řešili týdně hned několik nehod. Myslivci se proto rozhodli nebezpečný úsek osadit pachovými ohradníky.

Výsledek byl podle Martina Jemelky z místního mysliveckého sdružení okamžitý. „V současné době nám poklesly střety zhruba o 80 procent.“

Stavbu ohradníků většinou dotují krajské úřady. Želátovští ale z rozpočtu olomouckého hejtmanství nedostali nic. A proto na další tříkilometrový úsek uspořádali brigádu.

Odborníci upozorňují, že ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu. A nemusí se jednat jen o srny nebo divočáky. Naposledy třeba na Tovačovsku řidič osobního auta srazil bobra.

„Řidič vyvázl bez zranění, bobr zahynul a škoda na vozidle byla vyčíslena na 12 tisíc korun,“ dodala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Pachové ohradníky podél silnic
autor: kra
Spustit audio