Strojvůdce za nehodu u Prosenic dostal peněžitý trest a zákaz činnosti

5. září 2023 14:38

Pokuta 200 tisíc korun a zákaz řízení vlaků na čtyři roky. To je zatím nepravomocný trest pro strojvedoucího Romana Šeševičku, který mu vyměřil Okresní soud v Přerově. Šeševička přiznal, že loni v lednu svojí nepozorností způsobil na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a Přerovem nehodu dvou nákladních vlaků. Původně mu za to hrozilo až osmileté vězení.

Dopravní pilot Roman Šeševička, který si přivydělával jako strojvedoucí,  u soudu přiznal, že jel rychleji než byla povolená rychlost a nerespektoval návěstí. Vlaky se pak u železniční zastávky v Prosenicích bočně střetly a ze tří vagónů se na trať vysypala smrková kulatina. Náklad pak trať na několik dní zablokoval.

Škodu znalci vyčíslili na bezmála 29 milionů korun. Nikdo nebyl zraněný. Soudce Tomáš Novotný zohlednil návrh žalobce a vzhledem k tomu, že Šeševička nebyl v minulosti nikdy trestně stíhaný, udělil mu pokutu 200 tisíc korun a  nesmí taky čtyři roky řídit vlaky.

Soud uložil vhodný druh trestu v přiměřené výměře.
Petr Klimeš, státní zástupce

„Pan obžalovaný se u hlavního líčení cítil vinen vytýkaným jednáním a také tzv. prohlásil vinu. Není nezbytně nutné ukládat odnětí svobody, byť to podmíněné, ale je tady jen ten peněžitý trest a trest zákazu činnosti v podobě zákazu řízení drážních vozidel,“ uvedl soudce Novotný.

Podle státního zástupce Petra Klimeše je trest přiměřený. „Soud uložil vhodný druh trestu v přiměřené výměře. Tudíž mám za to, že trest je odpovídající a přiléhavý okolnostem skutku a osobě pana obžalovaného,“ zmínil Klimeš.

Obhajoba se hned v jednací síni vzdala práva na odvolání, rozsudek ale ještě není pravomocný.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio