Stromy nám berou prostor k parkování, říkají lidé z prostějovského sídliště, a sepisují petici

30. květen 2016

Stromy na prostějovském sídlišti Šárka překáží budoucímu parkovišti. Magistrát je nechce pokácet, jsou totiž zdravé. Obyvatelé dvou vchodů ale proti tomu protestují. A sepsali i petici.

Chtějí raději parkoviště, protože na sídlišti místa pro svá auta hledají jen velmi těžko. Absurdní je, že vzrostlé lípy si před domy kdysi vysázeli sami.

„Je tu 26 aut a místa je tu jen pro osm. Když je nás tady 40, tak to nestačí. Někdo má i dvě auta,“ ukazuje mi Jiří Kočík před domem. Patří mezi obyvatele vchodů 40 a 42 na prostějovském sídlišti Šárka, kteří podepsali petici kvůli stromům před svými domy. Chtějí, aby zmizely.

„Je tady pět stromů. Tak kdyby dali třeba dva stromy pryč, tak by se udělalo parkoviště. Řešením by také mohlo být vytvoření zatravňovacích panelů mezi stromy a zřídit tam pár parkovacích míst, abychom tu měli co nejvíc místa,“ říká Kočík.

Prostějovská radnice ale kácet zdravé stromy nechce. A podle sociálnědemokratického náměstka primátorky Zdeňka Fišera ani nemůže: „Jsou to stromy staré 30, 40 let. Jsou v dobrém zdravotním stavu a životní prostředí nedovolilo jejich vykácení. My můžeme požádat o přehodnocení stanoviska, což moc nepředpokládáme. Stromy tam tím pádem asi zůstanou na dožití.“

Ne všichni obyvatelé bytů si kácení stromů, které sami vysadili, přejí.

„Tady má být parkoviště? My si tu pěkně sedíme, odpočíváme na lavičce. Stromky jsme tu zasadili. Dívám se na to jinak. Možná mám staré názory. Chápu, že je potřeba někde zaparkovat auta, ale dá se to vyřešit třeba stavbou garáží,“ myslí si Miloš Musil.
Přesto petici za pokácení stromů podepsaly více než tři desítky obyvatel Šárky.

Stromy, které vadí lidem. Místo nich chtějí parkoviště
autor: tas
Spustit audio