Stromy v arboretu Bílá Lhota usychají. Voda ze staré studně na zalévání nestačí

Arboretum v Bílé Lhotě na Olomoucku se potýká s nedostatkem vody. Jeho pracovníci kvůli vedru a suchu denně zalévají záhony s trvalkami a už i stromy, které běžně zálivku nepotřebují. Zahrada je odkázaná na původní studnu z 30. let, jenže ta v současném počasí nestačí.

„Zaléváme tady trvalky, zaléváme je každý den. Zabere to přes dvě hodiny. Někdy se zalévá celý park. Stromy osychají, prosychají větve. Pár stromů odešlo,“ říká zahradník David Petřík, který právě kropí záhony.

S vedoucí arboreta Ivanou Erletzovou stojíme u velké betonové skruže. V současnosti je to jediný zdroj vody. „Je to původní studna, která tady je ještě z dob zakladatele tohoto arboreta. Je zhruba z roku 1930. Tuto vodu používáme každý den na zalévání trvalkových záhonů,“ komentuje Erletzová.

Voda ze studny ale nestačí. „Vody je málo. Ještě by bylo potřeba v parku zalévat další dřeviny, a to ty, které plytce koření, to znamená smrky, cypřiše a túje,“ dodává vedoucí.

Sucho se nejvíc podepisuje na jehličnanech

Stanislav Hekele pracuje v arboretu už více než 50 let. „Taková vedra jsou tady zřejmě úplně nenormální. Kdysi když jsem tu začínal, když bylo za léto jednou 29, 30 stupňů, tak jsme mysleli, že jsou to obrovská vedra,“ vzpomíná.

Sucho se v arboretu podepisuje nejen na jehličnanech. „Buky tady tvoří kostru parku. Byly tu vysazeny zhruba v roce 1700. Dřeviny řídnou a olistění je skoro polovina než před deseti lety, celá ta dřevina je průhlednější, světlejší,“ popisuje Ivana Erletzová.

Arboretum jeden velký vodní zdroj má, a tím je jezírko uprostřed. Z něj ale vodu brát nesmějí. „Je ze zákona zakázané brát vodu z rybníku, případně z potoka. I v tom rybníku je vidět pokles vody,“ vysvětluje vedoucí arboreta.

V současné době má arboretum v Bílé Lhotě k dispozici na zalévání přibližně pět kubíků vody denně. Vedoucí Ivana Erletzová odhaduje, že by potřebovalo zhruba dvakrát tolik.

autor: mot
Spustit audio