Stud a oddalování návštěvy lékaře. S tím se potýká řada mužů při podezření na urologický problém

21. říjen 2022 15:25

Už na základních a středních školách by měla začít osvěta o existenci urologických problémů u mužů. Myslí si to lékaři, kteří se v Olomouci setkali na konferenci. Samovyšetření a preventivní lékařské prohlídky jsou totiž zásadní při včasném odhalení zdravotních potíží. U těch urologických je ale častou překážkou ostych. A to zejména v případě dospívajících chlapců.

„Pouze včasně odhalená onemocnění mají šanci na úspěšnou a ideálně samozřejmě definitivní léčbu a vyléčení,“ říká olomoucký urolog Milan Král. Zásadní je prevence urologických nemocí. Zejména u chlapců a dospívajících mužů je to ale často problém.

„My muži jsme mnohdy ostýchaví a s těmito problémy velmi dlouho otálíme, než dospějeme k odbornému vyšetření. Já si myslím, že tato osvěta by měla rozhodně začít už i na základních a středních školách. V okamžiku, když se mladí muži naučí o svoje zdraví takto starat, tak pak už je nastavená určitá laťka, která se pak lépe hlídá,“ uvádí Král.

„Pouze včasně odhalená onemocnění mají šanci na úspěšnou a ideálně samozřejmě definitivní léčbu a vyléčení,“
Olomoucký urolog Milan Král

Podstatná je i role rodičů, kteří by měli chlapce upozornit, aby se s případným podezřením na zdravotní problém nebál svěřit. Mezi časté potíže u dospívajících chlapců patří třeba takzvaná varikokéla. „Začíná puberta a v té době se nám objevují tzv. křečové žíly. Jsou to rozšířené žíly, které si může vyhmatat i sám, pokud jsou výrazně rozšířené. My nazýváme tyto křečové žíly jako varikokéla,“ vysvětluje specialista na dětskou urologii Radim Kočvara.

Čtěte také

Nemocí trpí každý šestý až sedmý chlapec, u asi dvaceti procent z nich pak může v dospělosti vést až k neplodnosti. Nejčastěji varikokélu odhalí pediatr při preventivní prohlídce. „Pediatr by je měl nejenom vyšetřit, ale i poučit o tom, že existují aspoň některé základní problémy,“ dodává Kočvara.

Mezi častá onemocnění pak v pozdějším věku patří rakovina prostaty, ročně jí onemocní až osm tisíc mužů. Urologové proto jednají s ministerstvem zdravotnictví o zavedení plošného pravidelného screeningu, který by nádor umožnil včas zachytit.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio