Studenti a učni z Česka se dnes vrací po vynucené koronavirové přestávce k praktické výuce

25. listopad 2020

Na středních školách a učilištích začíná dnes po měsíci a půl opět praktický výuka. Omezená je na 20 studentů ve skupině. Jejich návrat významně pomůže například Střední škole gastronomie, farmářství a služeb v Jeseníku, která má v tomto čase velké množství zakázek na vánoční cukroví. Na obnovení praxe se ale připravovali i učitelé ostatních oborů.

Zatímco v kuchyni se ladí jídelníček, a to zejména ze zásob, které zůstaly ve skladu, tak v masné výrobě je musí učitel odborného výcviku Vlastimil Pavlíček rychle doplnit. „Všechno, co máme, je uskladněno v jedné chladírně, ať nám nejedou všechny ostatní. Veškerou výrobu budeme muset udělat s příchodem dětí. Maso musí být prostě čerstvé,“ popisuje učitel.

V pekárně mají učitelé praktické výuky nejvíce práce. S pečením vánočního cukroví na objednávku tu pomáhají takřka všichni. Loni pekli studenti na zakázku asi tunu cukroví. Letos je ho pouze čtvrtina. S trhy, na kterých je zpravidla prodávají, tentokrát ředitelka školy Silvie Pernicová nepočítá. „Zároveň nám ubyly i vlastní zdroje, protože i náš rozpočet je postavený na prodeji našich výrobků a to nám samozřejmě chybí,“ přibližuje ředitelka.

Učitelé už napekli asi 200 kilogramů cukroví. Nebýt jich, těžko by objednávky stíhali. Od středy už vedoucí cukrárenské výroby Lenka Juránková svěří práci studentům. „Základ je, toho máme hodně, teď se to bude dopékat tak, aby to bylo všechno. Práce máme dost,“ uvedla Juránková.

Vedle budoucích cukrářů, kuchařů nebo řezníků se do školy na praxi vrátí i studenti odloučeného pracoviště v Horních Heřmanicích. I tady je v posledních týdnech museli nahradit učitelé. Česali například ovocný sad, sklízeli brambory, nebo se starali o koně.

autor: aja
Spustit audio