Studenti jesenické průmyslovky se učí létat s drony. Díky česko-polskému projektu můžou získat licenci k jejich pilotování zdarma

13. říjen 2021

Na jesenické průmyslovce začal v úterý kurz pro budoucí piloty dronů. Učitelé do něj vybrali dvanáct chlapců, výcvik v rozsahu čtyřiceti hodin dostali prakticky za odměnu. Patří totiž k těm nejúspěšnějším a nejaktivnějším.

První lekce s lektorem Jaroslavem Kubíkem začala teorií. Po pár hodinách ji ale vystřídala praktická část. Studenti se přemístili do osady Bobrovník nedaleko Jeseníku, na louku, kde jim nejdříve druhý z lektorů Michal Richtr ukazuje konstrukci bezpilotního letadla, jeho ovládací prvky.

Aby mohli drony vůbec vypustit, museli si školitelé podle Jaroslava Kubíka zajistit potřebná povolení. A vybrat optimální pozemek. „Nejdříve jsme museli získat povolení majitele pozemku, což je město Jeseník, pak jsme uzavřeli vzdušný prostor nad místem, kde budeme létat. Ve spolupráci s Řízením letového provozu v Praze,“ popisuje Kubík.

Menší z dronů si teď mohou vyzkoušet i samotní studenti. Jako první dostal šanci Adam Jurčák. „Je to jednoduché, ale tím, že to mám poprvé v životě, tak jsem celkem nervózní,“ přiznal student.

Premiéru už má 16 letý student druhého ročníku oboru informační technologie za sebou. Za možnost získat zdarma licenci k pilotování dronů je velmi rád. „Dovedu si představit, že bych se tím mohl živit, že mi to usnadní výběr povolání,“ uvedl student.

Vedle 12 studentů jesenické průmyslovky se do kurzu zapojili i dva jejich učitelé. Získané znalosti by pak chtěli zúročit ve výuce. „V dnešní době se technologie bezpilotních letounů používají například ve stavebnictví při projektování větších staveb nevo kontrolách mostů, plánuje jeden z nich David Pišek.

Kurz je podporovaný z česko-polského projektu, jehož hlavními garanty jsou Vysoká škola Báňská a Hlavní báňský institut v Katovicích. Jesenická průmyslovka je první z desítky škol, na které se rozjíždí.

autor: aja
Spustit audio