Studenti jesenické střední školy pečou vánoční cukroví na zakázku. Letos ho musí vyrobit 600 kilo

8. prosinec 2017

Přes půl tuny vánočního cukroví musí letos napéct budoucí cukráři z Jeseníku. Poptávka je mnohem větší, mistrová ale nechce studenty tamní Střední školy gastronomie a farmářství příliš zatěžovat. Letos jim usnadnila práci nová pec.

Takzvaná teplá dílna školní cukrárny voní vánočním cukrovím už skoro měsíc. Studenti tu mají na pilno. Jejich práci sleduje vedoucí praktického výcviku Lenka Juránková. Ukazuje novou troubu, kterou mají učni k dispozici od tohoto týdne a jak sama říká, je pro ně velkým pomocníkem: „Děti byly zatím nadšené, je u toho takový malý tablet.“

U pečícího papíru jsme zastihli i Barboru Mišovou, která chodí už do třetího ročníku, je tedy jednou z těch nejzkušenějších. „Momentálně dělám třené linecké,“ vysvětluje a dodává, že i po měsíci ji pečení cukroví stále baví.

Letos pečou studenti zdejší střední školy asi 600 kilo vánočního cukroví. Jak ale podotkla Lenka Juránková, zakázek by mohli mít ještě mnohem víc. Aby ale studenty příliš nezatížila, musí další objednávky odmítat. „Kdybychom neodmítali, tak to bude určitě přes 1000 kilo,“ říká.

Studenti z Jeseníku pečou vánoční cukroví

Z teplé dílny jsme se přesunuli do studené, kde se cukroví zdobí. Mistrová zamířila k jedné z nových studentek. „Tady vidíš, že máš jedno tlustší, jedno tenčí. Uděláš to znovu. Hezky si to podsypej moukou a doválej to,“ instruuje Lenka Juránková mladou cukrářku. „Aspoň se poučím pro příště,“ komentuje Věra Černíková.

Na výrobě vánočního cukroví pracuje ve škole asi 50 studentů. Všechny zakázky musí stihnout do 18. prosince. Teď jsou zhruba v polovině.

autor: aja
Spustit audio