Studenti jesenického gymnázia překonávají své tělocvikáře. Přijali výzvu, sportují sami

23. únor 2021

Dětem a studentům chybí během domácí výuky sport a pohyb. Tento názor zastává řada učitelů. Snaží se je proto co nejvíce motivovat k tomu, aby svůj volný čas netrávili jen u počítačů nebo na gauči. Například tělocvikáři z jesenického gymnázia připravili výzvu, která uspěla v celostátní soutěži vyhlášené asociací školních sportovních klubů.

Učitelé tělocviku jesenického gymnázia Jiří Pavelka a Emil Vodák

„Překonej svého tělocvikáře“ – tak se jmenovala výzva, kterou dvojice učitelů Pavelka a Emil Vodák zveřejnila pro své studenty už loni na jaře. Jak probíhala, popisují mi po příchodu do tělocvičny školy. Měsíce už je opuštěná. „Dělali jsme to pro naše studenty, abychom je vytáhli od počítačů,“ popisuje učitel tělocviku Emil Vodák.

Studenti měli možnost porovnat své síly s učiteli ve třech atletických disciplínách. Ve skoku dalekém, v běhu na 60m a také na kilometr. „Bylo na tom vidět, že měli radost. Na šedesátce nás moc lidí nepřekonalo, ale na dálce bylo mnoho lepších, než já,“ dodává Vodák.

Zatímco do první výzvy, se kterou se umístili na druhém místě celorepublikové soutěže, se přihlásilo asi 40 dobrovolníku, ta současná, která právě teď ještě běží, oslovila několikanásobně více nadšenců. Včetně učitelů. „Chodí ven a já to na nich pozoruji, že jsou toho počítače tak přehlcení, že potřebují na čerstvý vzduch,“ dodává Vodák.

Jejich cílem je zúročit nachozené kilometry. Počítají se přitom i kilometry naběhané či najeté na kole. „Není srovnatelné běh a jízda na kole, tak jsme vytvořili nějaký koeficient pro přepočet. Pokud není počasí pro absolvování nějakých kilometrů venku, tak je nasčítáme tady,“ upřesňuje Jiří Pavelka a sám se chystá na běžecký pás. Emil Vodák mi přitom ukazuje, kolik už mají studenti a učitelé na svém kontě kilometrů. „Podstatou této výzvy je, že jednotlivé třídy chodí tyhle kilometry, a když to všechno sečteme, tak jsme někde v Kanadě u velkých jezer a do konce dubna budeme zpět v Jeseníku,“ usmívá se učitel.

Po sečtení kilometrů by se studenti teoreticky mohli dostat až ke kanadským jezerům

Do sportovní výzvy se zapojili i bývalí absolventi gymnázia. Zvítězí ten, který získá největší počet kilometrů.

autor: aja
Spustit audio