Studenti Obchodní akademie v Kostelci nad Orlicí se zapojili do projektu boje proti změně klimatu

12. listopad 2023 07:46

Obchodní akademie v Kostelci nad Orlicí se zapojila do dvouletého projektu Evropské unie na podporu boje proti změně klimatu. Osvětovým a vzdělávacím aktivitám na téma životního prostředí se budou studenti z Kostelce věnovat ve spolupráci se školami z Rumunska, Itálie, Portugalska, Turecka a Irska. Výsledkem projektu bude edukativní kniha, kterou zpracují sami studenti. 

Čtěte také

Dva roky se budou v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku studenti věnovat osvětovým aktivitám a spolu s kolegy ze zahraničních partnerských škol zpracují obsáhlý edukativní materiál.

„Jsem tady první rok. Učím zeměpis a ten je zde spojený s ekologickou výchovou. Takže jsem byl nadšený, když mi paní ředitelka řekla, že budu součástí tohoto projektu, že ho budu mít na starosti. Hned jsem souhlasil, protože mě to zaprvé zajímá a zadruhé je to podle mne i hodně důležité,“ říká Tomáš Kasper, který na obchodní akademii v Kostelci nad Orlicí učí zeměpis a ekologickou výchovu.

Projekt podle něj zaujal také studenty. „Mám pocit, že tohle téma - ochrana životního prostředí, je je u mladých celkem v kurzu a že to je téma, které je zajímá.

Do projektu se přihlásilo 16 zájemců

Mezi nimi je i Martina Jusková, která studuje první ročník ekonomického lycea. O téma klimatické krize se zajímá dlouhodobě. „Hodně sleduji dění ohledně globálního oteplování a také všech možných důsledků lidské činnosti na přírodu. Takže mne to hned nadchlo.

Čtěte také

Zadané kreativní úkoly budou studenti plnit ve svém volném čase a výsledky práce si následně porovnají se zahraničními školami. Z materiálů, které studenti v průběhu dvou let vytvoří, vznikne edukativní kniha.

„Budeme vytvářet plakáty, spoustu různých prezentací, vše zpracovávat a sdílet. U toho budeme i vyjíždět do zahraničí. Takže se vlastně propojí různé části světa, vysvětluje Martina Jusková.

Na výměnné pobyty budou studenti Obchodní akademie v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku jezdit ve skupinách po čtyřech. Podívají se do Rumunska, Turecka, Portugalska a Itálie. První výjezd je čeká v březnu příštího roku.

Spustit audio

Související