Studenti olomouckého gymnázia vzdorují pamlskové vyhlášce po svém

29. leden 2017

Řada studentů olomouckého Gymnázia Hejčín si od nového roku nosí do školy termosky. Je to proto, že kvůli pamlskové vyhlášce vyměnila škola náplň v automatech s kávou za bezkofeinovou. A tak si studenti raději vaří kávu doma. A podobně to dělají i se svačinami. Nemají jinou možnost, jediný školní bufet je zavřený. To se ale možná brzo změní.

Středoškolák Vojtěch Podolský z druhého ročníku si objednává kávu v automatu na chodbě gymnázia v Olomouci-Hejčíně. Stěžuje si, že od nového roku je káva bez kofeinu.

„Je to hnusné. Je úplně bez cukru, víc hořké. Řekl bych, že piju bláto s vodou. Tohle vůbec nechutná jako to kafe předtím,“ říká.

Po svém to vyřešila jeho spolužačka Adéla Koblihová: „Zkusila jsem to, nechutnalo mi to. Výsledkem bylo, že jsem si koupila termosku a nosím si kávu z domu.“

Studenti čtyřletého gymnázia doplácí na to, že s nimi na školu chodí také žáci osmiletého a šestiletého oboru. Na ty se totiž vztahuje přísná pamlsková vyhláška. Škole kvůli ní vypověděl nájem také provozovatel bufetu.

„Je velmi těžké se přizpůsobit tak, aby prodej byl zajímavý i pro nájemce a ten bufet si na sebe vydělal,“ říká zástupce ředitele Jaroslav Petr.

Pamlsková vyhláška

Škola chce v únoru bufet znovu otevřít. Starší studenty od mladších prodavač rozezná podle studentských průkazů.

„Prodejce bude mít seznam produktů, které splňují pamlskovou vyhlášku a bude schopen je nabídnout a prodat,“ dodává Petr. Podobně už to funguje i na prostějovském gymnáziu Jiřího Wolkera, kde občerstvení také rozdělili.

„Říkám zcela otevřeně, že nebudu mít čas, abych kontroloval, jestli si náhodou nejdou studenti nižšího stupně gymnázia něco koupit do toho občerstvení pro vyšší stupeň gymnázia. Ta vyhláška je hloupá,“ kritizuje po několika týdnech od zavedení vyhlášky ředitel gymnázia Michal Šmucr.

autor: tas
Spustit audio