Studenti pedagogiky doučují žáky, kteří se učí jen na dálku a dělá jim potíže látku zvládnout

29. říjen 2020

Studenti pedagogiky pomáhají v době vládních restrikcí proti koronaviru doučovat olomoucké školáky. Některým dětem totiž dělá problém zvládnout distační výuku v době uzavření škol. Projekt s názvem Liška online využívá v současné době zhruba zájemců.

„Dnes bych si probrala tu češtinu. Budeme opakovat podmět a přísudek. Zjistíme, jestli už ti to jde. Potom se podíváme na angličtinu,“ vysvětluje u notebooku studentka pedagogické fakulty Tereza Mikošková jedenáctileté Terezce, co si budou opakovat. Studentka Tereza už několik let pracuje jako dobrovolnice, a tak doučování brala jako samozřejmost. „Ráda trávím čas s dětmi, takže je to vlastně i pro mě dobré,“ dodává Tereza.

Zatím doučuje jen jednu žákyni páté třídy. Těší se, že bude pomáhat i dalším. Obdivuje učitele, kteří zvládají současnou výuku celé třídy na dálku. „Takhle, když jsme jeden na jednoho, je to celkem jednoduché. Ale když jsem viděla online hodinu, kde paní učitelka musí učit třicet dětí zároveň a udržovat jejich pozornost, je to mnohem náročnější než ve třídě, kde na ně vidí a může je kontrolovat.

Projekt Liška online vymyslela Jitka Laštůvková z Charity Olomouc. Sama je teď covid pozitivní, tak mi jen po telefonu vysvětluje, že největší zájem o doučování mají rodiče s dětmi o cizí jazyky. „Pokud rodiče neměli na základní škole angličtinu a dítě má angličtinu, tak si s tím opravdu neví rady. Nejčastěji je to angličtina, němčina a potom ty základní předměty, jako je čeština a matematika,“ popisuje Laštůvková.

Jitka Laštůvková rozjela studentské doučování na dálku už na jaře. Podzimní pokračování má ale přece jen drobný rozdíl. „Více jsme začali pracovat na tom, abychom byli schopni rodinám zapůjčit rodinám počítače a notebooky, protože spousta rodin je nemá k dispozici. V tom je ten projekt inovativnější, že jsme se se snažili udělat nějakou zásobu a rozhodili sítě, když se ozve rodina, že potřebuje zajistit techniku, abychom byli schopni ji poskytnout,“ uzavírá Laštůvková.

Každému dobrovolníkovi jsou připraveni pomoct i učitelé z olomoucké pedagogické fakulty. Poradí, jak zaujmout školáky i s výběrem správné učebnice.

autor: bam
Spustit audio