Studenti zlínské univerzity vytvořili speciální edici obalů ke 100. výročí tyčinky Kofila

14. únor 2023 15:59

Česká tyčinka Kofila letos slaví své stoleté výročí. U této příležitosti nechal výrobce studenty ze zlínské Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati vypracovat speciální designovou edici svého obalu.

Čtěte také

Z celkových 80 vypracovaných návrhů bylo odbornou porotou vybráno sedm vítězných designových obalů. Za nimi stojí Ivan Večerek, Lucie Nguyenová, Izabela Princová, Viktorie Faberová, Markéta Myšková, Lucie Trojanová a Ferdinand Kacler. Někteří studenti se drželi původních motivů, které v roce 1923 navrhl Zdeněk Rykr a někteří studenti popustili uzdu své fantazii.

„Inspirovalo mě právě to, že jsem musel najít řešení, jak zachytit tak rozsáhlý příběh, rozsáhlou historii Kofily na tak malý obal, takže jsem potřeboval tu stoletou tradici zachytit takovým nepřímým způsobem. Vytvořil jsem moderní design a tu tradici jsem tam dostal realizováním tradiční grafické techniky lynoritu,“ říká Ivan Večerek, jehož designový návrh obalu se stal tím nejzajímavějším.

Tyčinky v nových obalech jsou už od prosince v prodeji po celé České republice. Na přelomu března a dubna se Kofila vrátí ke svému původnímu žlutomodrému obalu se sedícím mouřenínem pijícím kávu.

I když bylo vybráno 7 vítězných designů, interním vítězem na univerzitě se stal návrh Ivana Večerka, se kterém mluvila i redaktorka Českého rozhlasu Michaela Kočendová.

Spustit audio

Související