Sucho a nedostatek vody ztěžuje v posledních letech i hospodaření v rybnících. Jesenické lesníky k tomu trápí i predátoři

Kvůli predátorům už nenechávají některé rybníky jednou za čas přes rok vypuštěné, tak jak bývalo dříve zvykem. Krátí i dobu na jejich vymrznutí. Na to, aby se zbavily parazitů, jim musí stačit pár týdnů.

Rybník u bývalé bažantnice u Černé Vody - právě jsem dorazila na jeden z posledních zimních výlovů. Část lesníků je ve vodě druhá na břehu přebírá plné kádě. Lesníci vlastní asi 35 rybníků. O všechny se už přes 20 let stará Rudolf Pelc.

„Ono se to nezdá, zkrmíte nějakých šest set metráků obilí. Musíte to naložit na loďku, vyvézt do vody. Je to dřina,“ popisuje Pelc. Voda a ryby - to je jeho život, přiznává zkušený porybný. I když je podle něj práce v posledních letech čím dál obtížnější. „Jsou horka a srážek je míň, vše je tím náročnější,“ přibližuje porybný.

Dříve se rybníky letnily, byly bez vody celý rok. Aby byly ideálním prostředím pro plůdek, tedy nejmenší rybky. Dnes už ho ale lesníci raději kupují. Důvod? Počasí a predátoři, popisuje pan Pelc a po očku při tom sleduje své kolegy.
„Před deseti lety sem přiletěli orli mořští, a ty matky nám sebrali a sežrali,“ vysvětluje Pelc.

Podle vedoucího Lesní správy Jeseník Filipa Beneše se zkracuje i doba, po kterou se nechávají rybníky přes zimu vymrznout. „Je lepší ho nechat vymrznout, aby vymrzli paraziti a nemoci. Teď na to není moc prostor, protože není moc dnů, kdy mrzne. A hlavně není ta voda, kterou když nechytneme na podzim, tak nemusí být vůbec,“ vysvětluje Filip Beneš.

Po pár hodinách zůstaly na dně ještě nějaké ryby. Poputují do zimoviště. Do tzv. rybníku Nad Dubem. Stav vody na zimovišti se musí pravidelně sledovat, popřípadě vysekat do ledu díry, aby měly ryby kyslík.  I proto chodí Rudolf Pelc rybník denně kontrolovat. „Voda musí téct tam i ven,“ uzavírá Pelc.

V zimě se ryby nekrmí. Jejich přesun do ostatních rybníků čeká lesníky v březnu.

autor: aja
Spustit audio