Sucho dělá starosti zemědělcům na Hané. Obiloviny nemají dostatečnou výšku

13. květen 2018

Pšenice, řepka i jarní ječmen na Hané schnou. Rostliny jsou ve fázi, kdy potřebují nejvíc vody. Jenže nemají téměř žádnou. Polím zemědělského družstva v Bohuňovicích se vyhnuly i poslední deště nad Olomouckem. Ani lehké přeháňky podle pěstitelů nepomůžou.

„Tady vidíte, ten propadlý flek na té pšenici. Ta by měla být tak o dvacet centimetrů vyšší. Tento porost v žádném případě nedá námi očekávaný výnos. Po loňském suchém roce následuje další. V březnu spadlo pouze 70 procent normálu, v dubnu dokonce jen 50 procent. Pšenice a ječmen mají vysoký odběr vody a ta jim dnes už chybí,“ vysvětluje agronom zemědělského družstva v Bohuňovicích Rudolf Malaska.

Problém není jen sucho, rostlinám vadí i neobvykle vysoké teploty a silný vítr, kvůli kterému zemědělci často nemůžou postřikovat. Podobně jako v Bohuňovicích jsou na tom také další zemědělská družstva na Hané.

„Řada našich zemědělců už musela zaorávat mák, který je mělce kořenící a tady tyto extrémy nepřenáší. Co se týká ječmenu, ten taky na tyto extrémně vysoké teploty stavěný,“ říká předseda představenstva agrární komory v Olomouckém kraji Josef Hlavinka.

Ani přeháňky nebo bouřky, které se nad částí regionu přehnaly, příliš nepomůžou, myslí si předseda okresní agrární komory v Olomouci Vladimír Dosoudil: „Řeší chvilkovou vláhu pro ty plodiny, ale ta voda, pokud je jí hodně a spadne na suchou zem, odteče z půdy a to sucho za pár dní pokračuje dál.“

Bohuňovičtí zemědělci hospodaří na dvou tisících hektarech. Pšenice, ječmen a řepka tvoří více než polovinu jejich tržeb.

„Pěstujeme jenom to, co v našem regionu prodáme. Bylo by možná dobré pěstovat něco nenáročného na vodu. Navrhoval bych třeba kaktusy. Jediný problém by byl v tom, že bychom je nikomu neprodali,“ dodává s nadsázkou Malaska. Zalévání polí je pro něj nepředstavitelné. Jediný vodní zdroj v okolí je totiž asi pět kilometrů vzdálená řeka Morava, ve které vody také podstatně ubylo.

autor: mot
Spustit audio