Sucho likviduje úrodu obilí i ovoce

31. červenec 2017

Sklizeň obilí na jihu Moravy je v polovině. Celkově by farmáři měli sklidit asi 829 tisíc tun obilovin. To je zhruba o sedmnáct procent méně než vloni.

Žně na jihu Moravy jsou v polovině, výnosy ale v porovnání s loňskem budou výrazně nižší. Odhady Agrární komory mluví zhruba o dvacetiprocentním poklesu. Za horšími výsledky stojí především sucho.

Úrodě nepomohly ani deště z minulého týdne. Už je příliš pozdě. Obilí na některých místech zcela zaschlo, voda byla potřeba zhruba před měsícem či dvěma, teď už podle zemědělců nic nepomůže.

Navíc paradoxně vydatné deště mohou teď práci spíše zkomplikovat a zbrzdit. Pokud je půda moc promáčená, traktory a kombajny vjet do polí nemohou, aby se nezabořily.

„Republika bude mít slabší průměr v základních plodinách, ale bohužel hluboko pod průměrem bude území Jižní Moravy a některé enklávy v Čechách. Letos bohužel budou postiženi všichni, nejen ti, co mají polní plodiny, ale i trvalé kultury – sady a vinice,“ shrnuje výsledky sklizně viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček.

Sucho napáchalo škody napříč celou republikou a navíc především jižní Moravu zasáhly také jarní mrazy. Místy museli zemědělci bojovat i s krupobitím.

Pomoc už vláda ústy premiéra Bohuslava Soboty z ČSSD přislíbila. Teď se bude čekat na konec žní a kompletní čísla. Pravdou ale také je, že Agrární komora dlouhodobě volá po systémovém řešení. Měl by vzniknout takzvaný fond nepojistitelných rizik, kam by kromě státu přispívali i sami zemědělci a v případě pohrom by peníze mohli hned čerpat.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio