Šumperk povede nový starosta a zároveň senátor Miroslav Adámek z ANO. Jasno už mají i v Jeseníku

21. říjen 2022 11:01

Šumperská radnice má nové vedení. Zastupitelé na svém prvním ustavujícím jednání zvolili ve čtvrtek večer starostou Miroslava Adámka z vítězného hnutí ANO. Na postu vystřídal Tomáše Spurného z uskupení Srdcem pro Šumperk. Ve vedení města usednou kromě politiků z hnutí ANO i zástupci hnutí Šumperáci a ODS. V zastupitelstvu, které má 27 členů, má koalice 15 mandátů.

„Je to zodpovědnost a určitě do toho půjdu s odvahou. Co se týká týmů, myslím si, že budeme dobře fungovat a těším se na to,“ komentoval krátce po svém zvolení starosta Miroslav Adámek z hnutí ANO.

Zároveň si ponechává mandát senátora. Problém v kumulaci funkcí, kterou při volbě kritizovali i někteří zastupitelé z řad opozice, nevidí. „Spousta senátorů prokazuje, že je to možné a je to i vhodné, protože můžete přenášet spoustu věcí zároveň oběma směry,“ nechál se slyšet.

„Spousta senátorů prokazuje, že je to možné a je to i vhodné.“ 
Miroslav Adámek z ANO o kumulaci funkcí starosty a senátora

Na pozice místostarostů pak zastupitelé zvolili dva zástupce uskupení Šumperáci - Karla Hoška a Evu Kosteckou. „Já bych se prioritně chtěla věnovat odboru školství a samozřejmě mám v gesci další věci, se kterými se postupně seznámím,“ uvádí Kostecká.

Novinkou ve vedení města je pak navýšení počtu uvolněných radních z dosavadních tří na čtyři. Zástupci koalice se totiž rozhodli vytvořit funkci radního pro energetiku a oblast Smart City. Zvolená do ní byla Valerie Hrubá z hnutí ANO. Někteří opoziční zastupitelé to kritizovali jako zbytečné. „V dnešní době, kdy se na město valí extrémní provozní výdaje, je to naprosto zbytný výdaj,“ argumentoval během jednání například Michael Kohajda z uskupení Srdcem pro Šumperk.

Adámek novou funkci radního pro energetiku a oblast schvaluje

Starosta Miroslav Adámek si ale za tímto krokem stojí. „Co by to mělo přinést městu, je to, že bude vypsáno spoustu projektů, které by právě tato radní měla koncepčně řešit a měla by sbírat informace, aby se město mohlo hlásit do co nejvíc dotačních titulů, které budou ať v rámci Národního plánu obnovy nebo další,“ popisuje Adámek.

Ze zbývajících pěti křesel neuvolněných radních připadla tři zástupcům hnutí ANO, jedno Šumperákům a jedno ODS.

Starostkou Jeseníku dál Zdeňka Blišťanová

Vedení radnice volili taky v Jeseníku. V čele města nadále zůstane dosavadní starostka Zdeňka Blišťanová z vítězného uskupení Jeseník srdcem. Ve funkci místostarosty pak bude pokračovat Václav Urban ze sdružení Pro Jeseník.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio