Šumperku budou vládnout hnutí ANO, Šumperáci a Pro Šumperk. Jejich zástupci podepsali smlouvu

31. říjen 2018

Jako poslední z bývalých okresních měst Olomouckého kraje podepsali v úterý večer koaliční smlouvu v Šumperku. Město povede vítěz voleb hnutí ANO spolu s hnutím Šumperáci a uskupením Pro Šumperk. K podpisu došlo téměř za pět minut dvanáct. Už zítra totiž budou v Šumperku volit nového starostu a místostarosty.

„Hlavní kritéria jsou voda, která tady byla velkým tématem, a samozřejmě výstavba bytů. Budeme se snažit protlačit výstavbu městské haly, která tady v Šumperku chybí,“ říká Martin Hoždora z vítězného hnutí ANO.

Na provozování vodohospodářských sítí se ANO shodne také s uskupením Pro Šumperk, které tak zůstává ve vedení města. Jeho lídr a stávající místostarosta Tomáš Spurný je novým kandidátem na starostu. „Jsou naprojektovány obrovské investiční akce a některé už spouštíme v tuto dobu, takže naším základním cílem je udržet tempo investic ve městě tak, jak bylo v předchozím období,“ uvedl Spurný.

Dalším v koalici bude nové hnutí Šumperáci v čele s Ondřejem Polákem. Dohromady mají 13 hlasů, a aby získali většinu v 27členném zastupitelstvu, nominovali na post místostarostky stávající zastupitelku Irenu Johnovou z ČSSD, která získala jeden mandát. „My jsme přinesli tento návrh na dámu všemi respektovanou, zkušenou manažerku, jako nadstranickou stmelující variantu. Během těch tří týdnů jsem neměl ani na chvilku pocit, že by někdo nějak trucoval nebo vymýšlel hlouposti. Bylo těch stran tady hodně, takže tím pádem se to samozřejmě rozmělnilo a je potřeba tomu dát čas,“ je přesvědčený Polák.

Programové prohlášení chtějí zástupci stran mít podepsané do konce ledna. Ustavující zastupitelstvo je čeká už zítra.

autor: sol
Spustit audio