Supersnídaně z pohanky. Přípravu zvládnou i děti
Pohanka je velmi zdravá a našemu tělu prospěšná po mnoha stránkách. Tenhle recept se bude hodit i školákům, kterým už to ve škole začalo. Někteří si takovou snídani jistě i sami připraví.
- 70 g neloupané pohanky
- 6 datlí
- 1 lžička vanilkového cukru
- 200 ml mléka
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžíce ořechů (vlašské, lískové, mandle, kešu, para)
- 100 g bílého jogurtu řeckého typu
- 2 sušené fíky
- kousek másla
- čerstvé ovoce na ozdobu
- med, datlový, čekankový nebo rýžový sirup
Propláchnutou pohanku smícháme s nahrubo nasekanými ořechy, vanilkovým cukrem, skořicí a vypeckovanými, na kousky nakrájenými datlemi. Přelijeme mlékem a přes noc necháme v ledničce. Před podáváním fíky nakrájíme na čtvrtiny a krátce je na másle prohřejeme, krásně se provoní. Spolu s jogurtem vmícháme do namočené pohanky a podle chuti pokapeme medem nebo datlovým, čekankovým či rýžovým sirupem.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.