Švadleny z Jeseníku šijí olympijské dresy pro české biatlonisty i sportovce ze zahraničí

V jihokorejském Pchjongčchangu dnes slavnostně začínají XXIII. zimní olympijské hry. Jedním z nejatraktivnějších sportů bude pro české fanoušky biatlon. Průběh závodů bude s napětím sledovat i skupinka švadlen z Jeseníku. Vedle sportovních výkonů je ale bude zajímat i to, co mají závodníci na sobě. Část týmu českých biatlonistů totiž na olympiádu oblékly.

Rodinná firma z Brna obléká české biatlonisty už léta. Několikrát pro ně šila i dresy na zimní olympijské hry. Poprvé ale zaměstnala jejich výroba i krejčové z Jeseníku. Dílna tu vznikla před pár lety. „Oblečení pro olympioniky, co šijeme, to je vždycky nová grafika, je to takový bonus,“ říká spolumajitelka firmy Alena Fridrichová a ukazuje mi přitom jeden z dresů. „Toto je závodní dres, závodní kalhoty, čelenka, varianta světlá a tmavá, a lehká pružná čepice s perforací,“ komentuje jednotlivé výrobky.

Vedoucí zdejší dílny Jarmila Šarmanová se svěřuje, co bylo pro všechny v týmu největším oříškem: „Je to větší zodpovědnost. Jsou tam vzory, které musí navazovat, tak se člověk snaží a dělá ještě pomaleji a precizněji než normálně. Ta návaznost tam musí být, aby to oblečené vypadalo pěkně.“ A Alena Fridrichová dodává: „Oblečení pro olympioniky je otázka 14 dnů, kdy se to všechno musí ušít.“

10 národů, 7 sportů

U stroje sedí Soňa Cundrlová. Je jedna z těch, které dříve pracovaly v místním oděvním podniku OP Prostějov, a byla proto zvyklá šít konfekci. „Je to nesrovnatelné. Toto se natahuje, šijí se třeba dva různé materiály na sebe. U pásové výroby je to tak, že děláte jednu operaci, tady musíte ušít celý výrobek,“ vysvětluje krejčová.

Olympijské dresy pro české biatlonisty vznikají v krejčovské dílně v Jeseníku

Výbava pro české biatlonisty ale nebyla jedinou zakázkou pro olympijské hry. O dresy projevili zájem i jiní sportovci, nejen z Česka. „Oblékáme asi deset národů v sedmi sportovních odvětvích,“ upřesňuje Alena Fridrichová. Podle ní není vyloučené, že švadleny zaměstná výroba olympijských souprav i v průběhu her. „Stává se někdy v průběhu olympiády, že si nějaký sportovec něco roztrhne. Jsme opravdu v pohotovosti, šije se to ze dne na den a hned to odlétá,“ popisuje,

Exkluzivní zakázka je pro všechny švadleny velkou ctí a také obrovskou vizitkou.

autor: aja
Spustit audio